Uuring: magav laps ärkab paremini üles ema hääle kui tuletõrjealarmi peale

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Hiljuti läbi viidud uuringust selgus, et tuletõrjealarmi korral ärkavad lapsed suurema tõenäosusega üles ema hääle kui suitsuanduri üürgamise peale.

Kõik vanemad teavad, et laste voodist välja saamine võib osutuda keeruliseks, rääkimata hädaolukorrast kui lapsed oleks vaja viivitamatult üles saada.

Nationwide Children’s Hospital in Columbus teadlased Ohios otsustasid läbi viia katse, et uurida kas ema häälega salvestus on laste äratamiseks efektiivsem moodus kui suitsuanduri alarm.

Uuriti 176 last, kes olid kõik viie kuni kaheteistkümneaastased. Uurimise käigus katsetati lisaks suitsualarmile iga lapse peal kolme erinevat ema häälega salvestust. Tulemustest selgus, et magavad lapsed ärkasid kolm korda suurema tõenäosusega ema hääle kui suitsuanduri peale.

Lisaks selgus katsest põnev fakt, et lapsed, kes ärkasid ema hääle peale, olid suutelised toast «põgenema» 18 kuni 28 sekundiga, seevastu lastel, kes ärkasid suitsualarmi peale, võttis «toast põgenemine» aega ligikaudu viis minutit, kirjutab Independent Magazine.

«Uuring tõestas, et ema hääl on parem äratuskell kui mistahes alarm,» sõnas uuringu juhtiv autor doktor Gary Smith.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles