Koolitoitlustaja paigaldab toiduraiskamise vältimiseks koolidesse iseteenindusliinid

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merivälja kool. Koolitoit. Sügis 2018.
Merivälja kool. Koolitoit. Sügis 2018. Foto: LIIS TREIMANN / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Eesti suurim koolitoitlustaja Daily soovib järgneva kolme aastaga tuua pea kõikidesse enda toitlustavatesse koolisööklatesse iseteenindusliinid, et võidelda üha kasvava keskkonnaprobleemiga – toidu raiskamisega.

Daily kaubamärgi all koolitoitlustust pakkuva Baltic Restaurants Estonia AS müügi- ja turundusjuht Tiiu Endriksoni sõnul joonistuvad Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse korraldatud uuringust kurbust tekitavad numbrid.

«Nimelt viiakse Eestis igal aastal prügimäele umbes 1000 tonni ehk 50 autokoormatäit söömata jäänud koolitoitu. Enamik prügisse jõudvast toidust on aga kvaliteetne koolilõuna, mida lapsed pole jaksanud ära süüa,» rääkis Endrikson.

«Kuna meie koolisööklates saab igapäevaselt kõhu täis enam kui 22 000 Eestimaa õpilast,siis tundsime, et saame senist sööklakorraldust muutes panustada oluliselt toiduraiskamise vähendamisesse,» jätkas ta.

Toitlustaja alustas iseteenindusliinidele üleminekut kaks aastat tagasi ning praeguseks kasutab uut süsteemi 80 protsenti Daily koolisööklatest.

Järgneva kolme aasta jooksul on plaanis pea kõikides Daily toitlustavates sööklates võimaldada õpilastel endale meelepärane toiduvalik ja – kogus ise komplekteerida.

Sellega loodab toitlustaja vähendada tekkivate toidujäätmete hulka poole võrra.

«Kuigi toitumisharjumused ja -eelistused kujunevad kodus, on kool järgmine koht, kus lapsed palju aega veedavad ning uusi teadmiseid omandavad,» märkis Endrikson.

Iseteenindusliinidele üleminek aitab tema sõnul lisaks toidujääkide vähendamisele õpetada lastele iseseisvust teadlike valikute tegemisel.

«Liin loob võimaluse tõsta taldrikule meelepärased toidud ja just nii palju, kui laps süüa jaksab,» lisas Endrikson.

Kui kõht peaks aga siiski tühjaks jääma, saab alati tagasi tulla ja taldrikule lisa tõsta.

« Kõige selle juures aga ei kao usinad kokatädid kuhugi, vaid aitavad rõõmuga valikute tegemisel ning tagavad värske toiduvaliku,» selgitas Endrikson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles