Supp on suur mood

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassika - pardiborś.
Klassika - pardiborś. Foto: Tiit Efert

Kõik, mis kausis, meeldib toidumoele. Isegi mõned valmissöögifirmad tunnistasid hiljutisel toidumessil, et ainult üleskuumutamist nõudvad karbisupid on nende kõige kuumem kaup. Nädalalõpul pange parem ise potid tulele: aasta kokaraamatuks kuulutatud supiraamatu kirjutanud Kristina Efert pakub välja supid, mis istuvad hästi just rõskesse ja pimedasse aega.

Ekstra vürtsine tomatirasam Indias ja ühes väikeses Kreeka tavernis kristallselgest mereveest keedetud mereannisupp – neid kaht peab äsja toidumessil FoodFest tänavuse aasta kokaraamatu tiitli võitnud supiraamatu «Supp. Külm. Soe. Soolane. Magus» autor Kristina Efert oma eredaimateks supielamusteks. Viimatine täiuslikkuseni viimistletud maitsekogemus meenub aga jaapanlaste nuudlisupist ramenist.

Kes tamarindimahlapõhist rasami maitsnud, teab, millise tšillilaksu sealt võib saada. Ja see, et soolaka leemevee toob söögikoha kokk otse merest, ei ole samuti just igapäevane kööginähtus.

Tšilli, muide, on üks vürtsidest, millele kuulub supiraamatu autori ja tema abikaasa Tiit Eferti suur sümpaatia. Mõlemad pruugivad seda nii ohtralt, et kui külalistele süüa tehakse, tuleb neile tihtipeale eraldi potitäis vähema tšilliga tulele panna. Tšilli talvevarud on neil samuti korralikud: seda on hapendatult, soolatult ja marineeritult, kuid tulist vilja jätkub ka sügavkülma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles