Vanem uurib: kas on ikka õige õpetada lapsele, et kiusajat peab vastu lööma? (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Diego Cervo / PantherMedia / Scanpix

«Üks minu tuttav arvab, et laps peab ennast maast-madalast kaitsma hakkama ja nii ta ütlebki oma kahesele põnnile, kui liivakastis mõni samasugune talle haiget teeb: «Löö vastu, mis sa tönnid, pane kohe kõvasti!» See ei ole ju normaalne,» kurdab lapsevanem Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

«On siis õige öelda lapsele, et löö vastu, kui keegi liiga teeb? Püüame ju lapsi õpetada mitte lööma, mis siis saaks, kui kõik niimoodi oma lapsi kasvataksid?»

Vastab koolipsühholoog, Gordoni Perekooli koolitaja Vaike Kumari:

«Olen täiesti nõus, et vägivallale vägivallaga vastata pole õige. Samas on siiski väga levinud arvamus, et tuleb vastu lüüa. Küllap see tuleb sellest, et see on kõige lihtsam viis ennast kaitsta ja kui paremat ideed pole, siis sobib see hästi. Samas on see tegelikult ohtlik, sest kui lööja on ikka suurem ja väga agressiivne, siis võivad tulemused olla väga halvad.

Mida siis teha? Usun, et tuleb ikka julgus kokku võtta ja oma arvamust avaldada. Andke üks mina teade, kus seletate, mis teid häirib aja miks. Kui ikka öelda, et ma saan aru küll, et soovite oma lapsele head, kuid selline käitumine (löömine) võib tuua kaasa probleeme. Ja siis lisada oma nägemus, et millised need probleemid oleksid (näiteks harjumus lüüa ka esimesena; lahendada olukordi füüsilise jõuga jne).

Mis probleemid sellega kaasnevad näiteks koolieas, seda on kerge ette kujutada. Usun, et selline rahulik ja abistav lähenemine peaks olema vastuvõetav enamusele inimestest ja ei too kaasa mõttetut sõnelemist. Julgust oma arvamuse väljendamisel!»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles