10 nippi, mis aitavad säästa, et investeerimisega alustada (1)

Kati Voomets
, rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Populaarses Facebooki grupis Kogumispäevik keskendutakse novembrikuus investeerimisele. Paljud ei ole veel alustanud investeerimisega, sest neil ei leidu vaba raha. Kust aga leida raha, et investeerimisega alustada?

Tihtipeale arvatakse, et investeerimisega alustamiseks on vaja tuhandeid eurosid. Tegelikult piisab aga juba paarikümnest eurost. Üks Kogumispäeviku liige jõudis investeerimiseni läbi huvitava mõtteharjutuse: «Kui ühel päeval võtad selle müstilise Nasdaq-lehe lahti, vaatad seda virr-varri seal ning mõtled, et issand – mis minust saab? Paned selle kinni tagasi ja lähed igapäevatoimetusi tegema. Õhtul poes aga vaatad huulepulka ja selle hinda, paned selle letile tagasi ning teed otsuse – just sellesama huulepulga raha eest lähen ja ostan aktsiaid. Just nii täpselt see alguse saigi.»

Investeerimisele eelneb alati säästmine. Investeerimisega pole võimalik alustada kui  sa ei suuda esmalt investeerimiseks vajalikku raha kõrvale panna. Mis nippidega aga koguda lisaraha, et investeerimisega algust teha?

  • Maksa esmalt alati endale

Kõige lihtsam nõuanne kõlab nii – kanna igal palgapäeval kindel summa esmalt enda säästukontole. Nii väldid emotsioonioste ja ei hakka kulutama raha asjadele, mida sul tegelikult vaja pole. «Kui oled igal palgapäeval teatud summa kõrvale pannud, siis majandad selle rahaga, mis sulle kätte jääb. Sama on mul suurte ostude ja liisingutega. Niiöelda kõrvale pandava raha arvelt ei liisi ma mitte midagi,» avaldas üks grupi liikmetest.

  • Tasakaalusta kulusid

Üks grupi liikmetest kasutab nippi, mis aitab raha koguda ning samaaegselt planeerida suuremaid kulutusi. «Olen välja arvutanud aasta keskmise kulu eluasemele, nüüd ka laste huvitegevusele ja pean selle üle ka jooksvalt arvestust. Paneme jooksvalt iga kuu sama summa väikese reserviga eraldi kontole. Suvel koguneb, talvel kulub, aga kogu aasta vältel on kulud ühtlased ja talve saabudes ei tule küttearved mitte kunagi rahakotti laastavalt,» kirjutas ta.

  • Lähtu alati eelarvest

Selleks, et ei tekiks olukorda, kus nädal enne kuu lõppu on pangakonto tühi, on mõistlik koostada eelarve. Kogumispäeviku failide kaustas on olemas pere eelarve planeerimist lihtsustav Exceli tabel, mis võimaldab kulusid ja tulusid paremini planeerida. Jooksvaks kulutuste jälgimiseks on hea tööriist näiteks Moneyfy, Goodbudget või HomeBudget mobiilirakendus.

  • Pane kirja oma eesmärgid

Kui sul on eesmärk silme ees, on säästa palju lihtsam kui lihtsalt igaks juhuks raha kõrvale panna. Kui eesmärgid kirjas, saad eelarvet koostades selgeks, kui palju iga kuu säästa suudaksid ja kaua unistuse täitumine võiks aega võtta. Eesmärgid peavad olema selged, mõõdetavad, isiklikult olulised ja ajaliselt piiritletud. Näiteks: «Panen iga kuu kolmandal päeval 50 eurot kõrvale, et aasta lõpuks oleks 600-eurone rahaline puhver ootamatusteks.» Paljud aga ütlevad lihtsalt iseendale, et «proovin kulutada vähem», kuid see lubadus kipub juba paari päevaga ununema.

  • Kõik algab mõtlemisest!

Selleks, et investeerimisega alustada, on vaja esmalt muuta oma mõtlemist ja eelistada säästmist tarbimisele. «Olime aastaid laristaja mentaliteediga pere ja iga kuu lõpuks pidi pangakonto tühi olema. Ühel hetkel aga tekkis arusaam, et raha tuleb sisse tegelikult palju, kuid meil ei olnud selget ülevaadet sellest, kuhu see kaob. Kõik algas pere eelarve koostamisest ja eesmärgi seadmisest. Esialgu oli meie eesmärk koguda säästupuhver, et ootamatuste korral hakkama saada. Kui 6 kuu sissetulekute jagu sääste oli kogutud, tekkis küsimus, et mis nüüd edasi. Siis sattusin lugema Jaak Roosaare raamatut «Rikkaks saamise õpik». Sellest tekkis hasart ja mõte, et miks ma investeerimisega juba varem ei alustanu,» rääkis üks grupi liige.

  • Vii poodides käimine miinimumini

Mida vähem sa poodides käid, seda vähem sa ka kulutad. Kui poodi minna, siis alati nimekirjaga. Võimaluse korral telli toit e-poest, nii saab paremini vältida ka emotsioonioste. Enne ostu sooritamist tasub endalt küsida, kas sa ikka vajad seda asja või tegelikult saad sa suurepäraselt ka ilma selleta hakkama?

  • Leia võimalusi lisatulu teenimiseks

Säästa ja raha kõrvale panna saame vaid teatud protsendi oma sissetulekust. Seega kui soovid tekitada raha investeerimiseks, tuleb otsida ka võimalusi oma sissetulekute suurendamiseks. Nii mitmedki Kogumispäeviku grupi liikmed teevad lisatööd, millest saadud tulu panevad investeerimiseks kõrvale.

  • Kontojäägi ümardamine

Ka pisikestest summadest kasvavad lõpuks suured. Üks grupi liige kasutab väikeste summade kõrvale panemiseks kavalat nippi. Ta on teinud endale säästukonto, kuhu kannab jooksvalt pisikesed summad ehk ümardab oma pangakonto seisu. Nt kui kontol on 102 eurot, kannab ta säästukontole 2 eurot. See on lihtne ja kiire viis raha kogumiseks.

  • Mõtle pikaajaliselt

Üks grupi liige andis nõu, kuidas tema püüab oste läbi mõelda: «Üritan ka pikaajaliselt mõelda ehk vältida igasuguste kõrge intressimääraga tarbimislaenude võtmist – nt nutitelefonid, tahvelarvutid jms ostmist, mida on jube lihtne poest saada ja kohe kätte, aga millega kaasnevad pikas plaanis suured krediidikulud. Kui vaja, siis kogun selle raha ja ostan korraga välja.»

  • Alusta enda harimisega

Tihtipeale tundub, et enda investeerimismaailmaga kurssi viimine nõuab väga palju ajalist ressurssi. Investeerimist saab alustada ka väikeste summadega. Seega ideaalis võiks teooria kõrval koheselt ka praktiseerima hakata. Kiirem võimalus investeerimise kohta infot saada, on liituda Kogumispäeviku Rahakooliga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles