6 peamist põhjust, miks abieluinimesed seksimise järele jätavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Seda ikka juhtub, et abielupaar, kes suhte alguses innukalt kehalisi rõõme nautisid, hakkavad tasapisi järjest vähem seksima. Vahel juhtub, et seksipausid venivad väga pikaks või ei lähegi üle. Seksita abieluks on palju põhjuseid.

Seksuaaltervise ekspert ja teadlane dr Justin Lehmiller selgitab väljaandes Prevention, et vananemisega kaasneb palju muutusi, mis võivad mõjutada mehe või naise seksuaalset aktiivsust ja libiidot.

Haigused

Kõige sagedasemad haiguslikud põhjused, mis seksuaalelu häirivad, on seljavalu, artriit ja depressioon. Seksimist võivad segada nii haigus ise kui ka selle ravimiseks kasutatavad medikamendid. Meeste puhul on eraldi probleemiuks erektsioonihäired. Mõned mehed võivad hirmust, et nad ei saa hakkama, proovimisest üldse loobuda.

Kaalutõus

Pärast neljakümnendat eluaastat on juba palju raskem head vormi hoida, mistõttu võivad nii mehed kui naised vanemaks saades üksjagu kaalus juurde võtta. Ülekaalulisena on aga seksiks vähem energiat ja ebakindlus oma välimuse pärast ei soosi samuti iha teket. Kui see on sinu partner, kes on juurde võtnud, võib olla, et sa ei pea teda enam atraktiivseks.

Väsimus

Pideva väsimuse taga võib olla mitmesuguseid terviseprobleeme, kuid see on ka sage ravimite kõrvaltoime ning tänase elustiiliga kaasnev raskus. Korralik ööuni aitab libiidot tõsta. Magamine on seksuaaltervisele oluline nii seksuaalfunktsiooni kui seksuaaltervise tõttu.

Stress

Pideva pinge all on raske seksile keskenduda. Pealegi võivad stressi tõttu vallanduda hormonaalsed muutused, mis seksisoovi kahandavad.

Igavus

See on eksperdi sõnul väga suur probleem. Paarid, kes on üle kümne aasta koos olnud, ei pruugi enam voodis uusi asju proovida, mistõttu muutub seks üksluiseks.

Viha ja vastumeelsus

Emotsionaalne koorem – olgu selleks vana vimm, kuklas kummitav vaenulikkus ja vastumeelsus, armukadedus või etteheited – mõjutavad samuti libiidot. Kui probleemidest ei räägita ja need jäetakse lahendamata, hakatakse siiski teineteisesse halvasti suhtuma ja sellest tuleb ka tahtmine seksist hoiduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles