9 nippi, kuidas puupliidi peal eksimatult süüa teha

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ronalds Stikans / Panthermedia / Scanpix

Puupliidil valmistatud söök on eriti maitsev ja südantsoojendav, sest see meenutab paljudele lapsepõlve. Kuigi me kasutame puupliiti söögivalmistamiseks järjest vähem, tuleks tegelikult igaühel meelde tuletada või selgeks õppida, kuidas see käib, et kriisiolukordades ja elektrivoolu katkemisel oleks ikka soe söök laual.

Puupliidil toiduvalmistamise kõige sagedasem probleem on toidu kõrbemine. Selle vältimiseks tuleb tuli juba aegsasti pliidi alla teha, et tuli jõuaks veidi vaibuda. Siis on pliidiplaadid piisavalt  kuumad, kuid ei lähe enam järsult tulisemaks.

Kõige kuumem koht on enamasti pliidi keskosa, sõltuvalt sellest, kus asub küttekolle. Kõige kuumemale kohale asetatud sööginõusid tuleb pingsalt jälgida, et neid vajadusel tulelt veidi eemale tõsta, õpetab Homestead Survival.

  • Puupliidil süüa tehes tuleb arvestada, et söögivalmistamine õnnestub paremini neil pliitidel, mille korsten tuleb välja tagantpoolt, mitte otse pliidi keskelt nagu mõnel väiksemal kaminat meenutaval pliidil. Otse üles suunduva korstna puhul on toiduvalmistamiseks vaba olev pind väga väike ja kuumus võib pliidiplaatideni jõuda väga juhuslikult. Toiduvalmistamiseks on aga ühtlane kuumus väga oluline.
  • Olenemata sellest, kui hea puupliit sul on, alati võib arvestada, et pliidil on mingi koht, mis läheb kõige kuumemaks. Seda kohta on hea kasutada selleks, kui sul tuleb midagi potis keema ajada või malmpannil praadida.
  • Kui pliidi all ei lähe tuli piisavalt kuumaks, et sellel oleks võimalik süüa teha, tee tuli väikeste halgudega suuremaks. Kasuta selleks maksimaalselt 10 cm suuruseid pilpaid, sest suuremad puud põlevad kauem. Väikesed puud põlevad kiiresti ja tekitavad rutem vajalikku kuumust. Mida kõrgem on leek, seda kuumemaks pliit läheb.
  • Küpsetamisprotsessi saab kiirendada, kui malmist pann või pott enne kasutamist eelsoojendada. Selleks pole vaja teha muud, kui pane see toidu ettevalmistamise ajaks ahju sooja. Kasutamise ajaks on see juba soe ja valmis kuumust kinni hoidma. Kui sul ei ole malmist potti ja kasutad söögivalmistamiseks emailitud potti, siis pead arvestama, et see läheb küll kiiremini kuumaks, aga ei säilita nii hästi kuumust nagu malm.
  • Kasuta alati tugevat kaant, mis hoiab kuumust postis ja kiirendab toidu küpsemisaega.
  • Puupliidil süüa tehes tuleb toitu mitte ainult segada, vaid ka pannil ümber tõsta. Tänu sellele küpseb see kiiremini ja ühtlasemalt ning sul õnnestub toid kõrbemist paremini ära hoida.
Malmist kuumaalus.
Malmist kuumaalus. Foto: Alena Dvorakova / PantherMedia / Scanpix
  • Puupliidi peal saab toitu küpsetada ka nii, nagu see oleks praeahjus. Selleks tuleb pliidile asetada malmist kuumaalus ja selle peale panna toit, mis tuleb veel katta suure potiga, mis toidu ära katab ja sellele vastu ei puutu. Kuumaalus tõstab toidu kõrgemale, et see alt ära ei kõrbeks ja tänu peale asetatud potile hajub kuumus nii nagu praeahjus.
  • Malmist kuumaalus tuleb puupliidil toitu valmistades kasuks ka muul moel. Neid võiks olla isegi mitu tükki. Alati on hea kuumaalus poti alla panna siis, kui tuli läheb pliidi all liiga kuumaks, aga toit pole veel valmis. Poti tõstmine malmist alusele aitab kuumust reguleerida.
  • Alati on võimalik süüa teha ka tules, kuid see on väga keeruline ja ohtlik. Ära pane kunagi toitu otse lahtise leegiga tulle, nii põleb see lihtsalt ära. Söögivalmistamiseks saab kasutada vaid hõõguvat sütt, mille kohale võid tõsta jalgadega malmpoti. Seejuures tuleb aga arvestada, et söögi sisse peab lisama tavapärasest rohkem vett ning seda peab pidevalt kontrollima. Pott tuleb ka kindlasti kaanega katta, et söögi sisse ei satuks tuhka või muud sodi, mis söögi ära rikuks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles