6 nippi, kuidas kodulõhna parandada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Iga kodu lõhn on erinev ja omamoodi eriline. Sa ei pruugi enda omast väga teadlik olla, aga kui lähed pikemaks ajaks kodust ära ja tuled tagasi, siis tabavad sind koos kodulõhnaga ka mälestused vanadest aegadest.

Vahel võib aga olla, et see lõhn ei ole kuigi meeldiv. Selleks tuleb esmalt kodu ära koristada ja tegeleda haisupõhjustavate allikate eemaldamisega. Väga paljude probleemide korral saab abi söögisoodaga puhastamisest, kirjutab Prevention. Siin on veel nippe, kuidas kodus head lõhna luua.

Pane midagi pliidile podisema

Enne külaliste kohalejõudmist võid panna poti või panni põhja veidi vett ning see madalal tulel keema ajada. Vee sisse viiluta mõnd tsitruselist, murra lisaks peotäis maitsetaimi või vürtse. Kuumuse abil täituvad ruumid magusa ja meeldiva lõhnaga. Head jõululõhna annavad näiteks sidrun, apelsin, kuivatatud õunad, kaneelipulgad, tähtaniis, männi- ja kuuseokkad, rosmariin, jõhvikad.

Puhasta äravoolutoru ära

Kui märkad, et vannitoas või köögis on püsivalt paha lõhn, on väga suur tõenäosus, et see tuleb äravoolutorust. Vala sinna vastavalt kasutusjuhendile torupuhastusvahendit ja vala hiljem veel kuuma vett peale.

Aseta lõhnaküünlaid strateegiliselt

Lõhnaküünaldest on rohkem kasu, kui neid panna õigetesse kohtadesse. Pane neid sinna, kus neid kõige vähem kohata oskaksid, kuid ära pane neid põlema. Proovi näiteks pesukappi või mõnda muud kappi, kus hoiad voodipesu ja riideid. Kangas võtab nende lõhna kergesti külge.

Too õueõhk tuppa

Toataimed teevad kodu kaunimaks, aga ka puhastavad õhku. Mõned taimed lõhnavad ise nii hästi, et aitavad kodus head aroomi tekitada. Sellised on näiteks pelargoon, Araabia jasmiin, eukalüpt, gardeenia ja Kuuba pune.

Kasuta ventilatsiooni võimalusi

Kui soovid tugevamat lõhna, võid panna ventilatsiooniavasse autolõhnastaja või mõne muu lõhna eritava vahendi. Nõnda tuleb hea lõhn koos õhuga tuppa.

Küpseta midagi

Mitte miski ei tee kodulõhna nii heaks kui värsked küpsetised. Kui tead, et sul tuleb külalisi, võid juba teadlikult planeerida nii, et sul oleks midagi hästi lõhnavat ka ahju panna. Kaneelirullid tekitavad eriti mõnusa koduhõngu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles