Iirimaa vägistamisjuhtumi kohtuotsus tõi naised aluspesuga tänavatele protestima

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed kogunesid Dublinis tänavatele, et protestida 17-aastase tüdruku vägistamisjuhtumi kohtuotsuse vastu.
Inimesed kogunesid Dublinis tänavatele, et protestida 17-aastase tüdruku vägistamisjuhtumi kohtuotsuse vastu. Foto: Niall Carson / PA Wire/PA Images / Scanpix

Pärast vägistamisjuhtumit Iirimaal, kus kaheksast mehest ja neljast naisest koosnev vandekohus mõistis 27-aastase kahtlusaluse õigeks ohvri pitspesu kandmise tõttu, on Iirimaal aset leidnud palju proteste, kus naised on tulnud oma aluspesuga tänavatele, et ebaõiglasele kohtuotsusele tähelepanu tõmmata.

Kahtlusaluse vandeadvokaat Elizabeth O'Connell, kes rõhutas oma lõpukõnes, et neiu kandis tol õhtul pitsiga pesu ja oli ise uutele tutvustele avatud, on pävinud palju kriitikat. 

«Seda tüüpi müüdid ja stereotüübid vägistamise ümber tulevad kohtus üha uuesti ja uuesti teemaks kuna vägistamise kaitseks öeldakse, et seks oli mõlemapoolne soov,» ütleb Vägistamisohvrite Kriisikeskuse esindaja Noeline Blackwell. 

Protset Dublini tänavatel
Protset Dublini tänavatel Foto: Niall Carson / PA Wire/PA Images

Kolmapäeval kogunesid naised üle kogu Iirimaa kohtuotsuse vastu protestimiseks tänavatele. Nende viha algatas ka sotsiaalmeedia liikumise #ThisIsNotConsent ehk tõlkes #seeeiolenõusolek.

«Lihtsalt öeldes ei näita riietus nõusolekut. Sedalaadi ohvri süüdistamine on vananenud ja sellel ei ole meie kohtusüsteemis kohta,» ütles Susan Dillon, kes oli teemaviite üks algatajatest, vahendab BuzzFeed. 

Protest Dublini tänavatel
Protest Dublini tänavatel Foto: Niall Carson / PA Wire/PA Images

Kampaania loodi selleks, et tõmmata tähelepanu vägistamisjuhtumile, mitte ohvri valitud pesule.

Liikumine on sotsiaalmeedias pälvinud laialdast tähelepanu. Kohtuprotsessile järgnenud päevadel on tuhanded naised jaganud Twitteris ja Instagramis pilte oma aluspesust, rõhudes ohvri süüdistamisele ja tuues välja, et aluspesu valik ei tähenda nõusolekut. 

Kampaania toetuseks võttis ka Iiri poliitik Ruth Coppinger kohtusse kaasa paari aluspesu. «Võib tunduda piinlik, et näitan siin paari aluspükse,» sõnas naine. «Mis te arvate, mida vägistamisohver või naine peaks tundma, kui tema aluspesu kohtus kohatult näidatakse?»

Tegemist ei ole esimese vägistamisskandaaliga Iirimaa kohtu ajaloos, mistõttu on käivitunud diskussioon, kas ehk peaks vägistamisega seotud seadustikus muudatusi tegema.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This is not consent #thisisnotconsent

A post shared by @ feminista_movimiento on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rikkeludvigsen (@rikkeludvigsen) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles