Toitumisspetsialist hoiatab: tervisliku toitumise suurimad vead

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann

Teed enda arvates kõik õigesti ning valid, mida sööd, kuid kaal ega vorm ei parane. Miks nii? Toitumisspetsialist Susie Burrell vastab.

Patutoitu rohkem kui dieet-toitu

Sõltuvalt toitumiskavast on vahel mõned patutoidud lubatud, kuid pane tähele, ega sa endale liiga palju preemiat ei luba. Kui patutoitu sööd rohkem kui tervislikku, ei olegi kuskilt tulemusi oodata. 

Sa ei oska portsjone kontrollida

Kui lubad endale iga päev lisatassi kohvi või teed, ühe küpsise või muu maiuse, võid märkamatult enda päevasele kalorite kogusele lisada 300-400 kalorit. 

Sööd liiga palju kasulikke rasvu

Täiskasvanud inimene vajab keskmiselt päevas 60-80 grammi kasulikke rasvu. See tähendab, et lootes olla tervislik ja süües ära mitu avokaadot päevas, teed enda dieedile hoopis kahju.

Ei maga piisavalt

Mida vähem sa magad, seda tõenäolisemalt sööd vajalikust rohkem ning seda rohkem on sul järgmisel päeval ka erinevaid isusid. Soovitatav on magada regulaarselt 7-8 tundi igal ööl ning õhtu- ja hommikusöögi vahel võiks olla 10-12 söögivaba tundi.

Sinu söögiajad on paigast ära

Ideaalis võiks päevased kalorid tarbida kaheksa tunni jooksul. Näiteks 10-18. Alusta päeva korraliku hommikusöögiga, et ainevahetus tööle saada. Proovi õhtusööki süüa hiljemalt kell 20. Kui sul on pikad tööpäevad, söö õhtuks suppi või mõni kergem salat.

Liiga vähe süsivesikuid

Süsivesikute-vaene dieet võib aidata kaalust alla võtta, kuid jättes süsivesikud päeva esimeses pooles üldse välja, riskid muude kahjulikemate isudega. Tarbides 80-120 grammi süsivesikuid päevas, võtad endiselt edukalt kaalust alla. Küll aga pane tähele, et tarbiksid selle koguse ära päeva peale, mitte vaid pärastlõunal või õhtul.

Allikas: DailyMail

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles