8 toiduainet, mis kingivad valgemad hambad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Scanpix

Armastad kohvi ja punast veini? Siin on kaheksa toiduainet, millega hambaid naturaalsel moel valgetena hoida. 

1. Maitsestamata jogurt

Jogurt sisaldab rohkelt kaltsiumi ja on oluline tervete hammaste heaks. «Kaltsiumirikkad toidud tugevdavad hambaemaili ehk hamba pealmist kihti, mis tagab ka hammaste valge väljanägemise,» sõnab kosmeetilise hambaraviga tegelev Timothy Chase. Maitsestamata jogurt sisaldab ka fosforit, mis aitab kaltsiumil paremini mõjuda. 

2. Juust

Sarnaselt maitsestamata jogurtile sisaldab ka juust palju kaltsiumit ja fosforit, mis kaitsevad hambaemaili. Kõige suuremat kasu toovad kõvad juustud ehk Cheddar, Gruyere ja Parmesan. 

3. Õunad

Õunad on parimad looduslikud asendajad hambaharjale. Krõmpsuv tekstuur aitab hambaid katust puhastada. «Õuna närimine soodustab sülje eritumist, mis omakorda aitab takistada hambakatu teket,» ütleb toitumisspetsialist Sandra Moldovan.

4. Porgandid

Sarnaselt õuntega, aitab ka porgandite krõmpsuv tekstuur hambaid puhtana hoida. Krõmpsutamiseks tuleks eelistada tooreid porgandeid, sest vastasel juhul muutub tekstuur liiga pehmeks. 

5. Piim

Piim on üks suurimaid kaltsiumi- ja fosforiallikaid. Meeles tuleks pidada, et piima mineraalainete sisaldus suureneb rasvasisalduse vähenedes. Kasulik on tarbida madala rasvasisaldusega piima.

6. Seller

Krõmpsuvad sellerikiud aitavad hammastelt ära pühkida katu ja soodustavad sülje eritumist. 

7. Maasikad

Maasikad võivad jätta hammastest erksama ja valgema mulje. «Nad sisaldavad õunhapet, mis toimib kui naturaalne plekieemaldaja,» sõnab hambakirurg Steven Freeman. Hammastelt plekkide eemaldamiseks võid purustada maasikad pastaks ja kanda pasta kuni viieks minutiks hammastele, seejärel loputada ja harjata.

8. Ksülitooliga närimiskumm

Tehniliselt ei ole tegemist küll toiduga, aga närimiskummi närimine tuleb kasuks sülje tootmisele. Ksülitooliga närimiskumm on parem kui tavaline, sest aitab säästa hambaid lisatud suhkrutest, kirjutab Greatist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles