Karmen Joller: keskmine eestlane on tarkuseusku

Karmen Joller
, perearst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõiapada imetabase ravimiga.
Nõiapada imetabase ravimiga. Foto: pixabay.com

Lapsena armastasin väga lugeda muistendeid ja rahvajutte. Eriliselt on jäänud mulle meelde lugu sellest, kuidas rehepapp Vanapaganale imelist silmaravi lubas.

Rehepapp valanud uusaastaööl õnne ja Vanapagan sattunud ka sinnakanti. «Mida sa teed?» uuris Vanapagan. Rehepapp siis seletas, et see on üks hea silmarohi. Vanapagan rõõmustas, et temal pole rohtu vaja, tal ju silmad korras. Rehepapp aga seletas, et kui silmad on korras, siis tulebki seda rohtu kasutada – nägemine muutuvat veelgi paremaks! Vanapagan pidi tooma kaabutäie kulda, sai veel teada, et mehe nimi on Ise, ja oli «raviga» nõus.

Sulatina silma valamine oli hirmus valus, nägemine kadus... ja Vanapagan tormas suure häälega halades koju. Perekond ja kodakondsed jooksid kisa peale kohale ja uurisid, et kes küll midagi sellist Vanapaganale tegi.

«Ise tegi, Ise tegi!» hüüdis Vanapagan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles