5 asja, mida endalt enne suure ostu tegemist küsida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Benis Arapovic / PantherMedia / Scanpix

Kas osta või oodata? Kui tegu on väga kalli kaubaga, tuleks see väga põhjalikult läbi kaaluda.

1. Kas ma pean selle ostma kohe praegu?

Hinnad kõiguvad kogu aeg. Vahel tuleb ette aegu, kui mõni toode on väga kõrges hinnas. Samuti võib hooajaväliselt vajaliku eseme väga soodsalt kätte saada. Näiteks ei ole talve algus kõige parem aeg suuskade ostmiseks, kuid jalgratta võib sel ajal saada kätte just parima hinnaga. Kui sul ei ole selle ostuga väga kiire, tasub see ajastada kõige kasulikumale ajale.

2. Kuidas ma selle eest maksan?

Kui sul õnnestub ostu edasi lükata, saaksid selle jaoks raha kõrvale panna. Ole väga tähelepanelik, kui soovid maksta järelmaksuga või krediitkaardiga – kui palju sa intresside näol oma ostusummale peale maksad?

3. Kas sul on vaja seda asja omada?

Sõltuvalt asjast ja sinu elukorraldusest võib olla, et sa ei pea seda välja ostma. Võib-olla oleks mõistlikum seda eset rentida või laenata? Või osta kellegagi kahepeale?

4. Kas see peab tingimata uus olema?

Kasutatud asja ostmises ei ole midagi piinlikku, see on ainult mõistlik. Inimesed tõrguvad suuri asju kasutatult ostma, kuid sõltuvalt müüjast võib ka pruugitud asja saada väga heas seisukorras. Kontrolli toode üle ja kui see toimib, ei ole mõtet pakendi eest peale maksta.

5. Kui vajalikud on kõik need «kellad ja viled»?

Nii mõnigi toode maksab keskmisest rohkem, sest sel on juurde pandud põnevaid lisafunktsioone. Aga kas sul on reaalselt vaja üht asja, mis teeks mitme seadme tööd? Vastus sõltub mitmest asjaolust ja sinu mugavusest, kuid väga suure tõenäosusega saad tublisti kokku hoida, kui välistad mõned lisad, mida tegelikult ei vaja.

Allikas: Oprah

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles