Prantslannal tekkis juuksevärvi vastu eluohtlik allergiline reaktsioon (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kes on endal ise kodus juukseid värvinud, on end tõenäoliselt ohtudega kurssi viinud ja teab, kui halvasti see vahel võib lõppeda. Alati on võimalus, et tulemus ei jää selline nagu soovitud ja soeng ei näe hea välja. Palju ekstreemsem on aga see, kui värvi tõttu tekib tõsine reaktsioon – nahapõletus, karvkadu või eluohtlik turse.

19-aastane pariisitar Estelle pääses koduse juuksevärvi tõttu napilt surmasuust. Nagu ikka, tuleb enne juuksevärvi kasutamist toodet nahal testida, et välistada allergia oht. Seda tegi ka Estelle, kuid ta ei teinud päris nii nagu õpetusel kirjas, edastab Le Parisien.

Kuigi juuksevärvi õpetuses seisis, et allergia testist peab enne värvimist mööduma 48 tundi, ootas Estelle vaid pool tundi ja kuna kõik tundus korras olevat, hakkas juukseid värvima. Pea kohe sai ta aru, et midagi on valesti. Esiteks tundis ta tugevat peanaha ärritust, seejärel hakkas nahk tursuma. Olukorra leevendamiseks võttis Estelle antihistamiinikume, määris pähe sügelemist leevendavat kreemi ja läks magama.

Ärgates oli Estelle’i pea nii tugevalt paistest, et ta mõõtis oma peaümbermõõtu. Tavapärase 55 cm asemel oli see allergia tõttu paisunud 63 cm laiuseks. Allergilise reaktsiooni põhjustas PPD (parafenüleendiamiin), mis on levinud juuksevärvide koostisosa ning mis võib põhjustada väga tugevat allergilist reaktsiooni.

«Ma ei saanud hingata. Mu pea oli nagu pirn,» rääkis ta, kuidas ka tema keel hakkas tursuma, nii et tal ei jäänud muud üle, kui traumapunkti kiirustada. Allergia vastu sai ta adrenaliini süsti ja jäi haiglasse jälgimise alla. Estelle kartis enda sõnul päriselt, et sellega tema elu lõpeb.

«Enne haiglasse jõudmist ma ei teadnud, kui kaua aega võib minna, et ma ära lämbuksin, kas ma üldse jõuan haiglasse,» meenutas ta. Nüüd on tema tervis taas korras. «Praegu ma enam-vähem naeran enda üle, selle imekspandava peakuju pärast,» tunnistas ta.

Estelle loodab, et teised tema hirmsast õppetunnist samuti midagi õpivad. «Minu suurim sõnum inimestele on olla selliste toodetega valvsam, sest tagajärjed võivad olla fataalsed.»

Estelle’i hoiatusel on tõsi taga. 2012. aastal avaldati väljaandes Journal of Research in Medical Sciences raport, mille kohaselt võib PPD allergia tekitada tõsiseid komplikatsioone nagu neeru- ja hingamispuudulikkust. Vähemtõsiste tüsistustena tuleb ette punetust, sügelust ja ville.

Kel ei ole allergiat, ei ole PPDd sisaldavate toodete kasutamine ohtlik, kuid selle välja selgitamiseks tuleb kindlasti allergiatest teha õigeaegselt. Estelle usub aga, et tootjad peavad võtma suurema vastutuse. «Ma tahan, et ettevõtted, mis selliseid tooteid müüvad, märgistaks oma hoiatuse selgemalt ja nähtavamalt,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles