Kuidas ära tunda korralikku oliiviõli?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Instagramist

On’s see hind, päritolumaa, imeline pakend või hoopis kaunid märksõnad etiketil nagu Extra Nativ, Extra Vergine või Virgen Extra?

Kahjuks mitte ükski eelpool mainitutest, nendib ajakiri Für Sie. Põhjuseks on see, et üheksa kümnest müügilolevast õlist olevat nii puudulikud, et nad ei peakski poeriiulile jõudma. Kuidas siis teada saab, kas õli kõlbab? Eks tuleb maitsma asuda. Alati tasub arvestada, et kvaliteetne oliiviõli pole kunagi odav (maksab alates u 14 eurot liiter), on alati filtreeritud ning etiketil on kirjas täpsed tootjaandmed ning saagikoristusaeg.

Maailma suurima oliiviõlivõistluse NYIOOC World Olive Oil Competition, mida peetakse igal kevadel New Yorgis, annab aga oma kodulehel veelgi klaarimad juhised, märkides et parimad oliiviõlid on ülemõistuse maitsvad ja viivad kõik teisedki maitsed meie toidus uuele tasemele.

Mis on oluline?

  1. Puuviljasus. Igal heal oliiviõlil peab olema värske vilja aroom. Lõppeks on oliivid ikkagi puuviljad. Seega peaks õli maitsema värskelt ja puuviljaselt.
  2. Mõrudus. Oliivid on korjamisel hiiglavõimsalt mõrud. See tähendab, et iga kvaliteetne värske oliiviõli peab olema mõru, mida tajub hästi ka keele peal. Parafraseerides Muhvi „Mis see paar mõru lonksu mehele ikka teeb!”
  3. Kibedus. See on see köhima ajav torge kurgus, mida tekitavad tervislikud fenoolühendid värskes kvaliteetses oliiviõlis. 

Võitmiseks on NY100C jaoks olulised veel mõned punktid:

  • Keerukus. Erakordsed õlid saadavad meid oma naudisklusi loova keeruka kooslusega lõhna- ja maitsereisile.
  • Harmoonia. Meeldiv tasakaal õlikvaliteedis eristab head õli ülejäänutest.
  • Püsivus. Maitseomadused peaksid mõnda aega keelel viibima, et maitsjal jääks aega tunnetada puuviljaseid noote ja keerukaid nüansse.

Kodulehel Bestoliveoils.com on toodud 2018. aasta võitjad. Valik tehti tuhande nimetuse seast 28 maalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles