Kokkupuude meigitoodetega noores eas põhjustab tüdrukutel muutusi arengus

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/Fabrice Michaudeau

California ülikooli uuringu kohaselt tõstab kokkupuude meigitoodetes leiduvate kemikaalidega tüdrukutel enneaegse puberteedi riski.

Teadlased avastasid, et ilutoodetes kasutatavad kemikaalid mõjutavad tugevalt noore organismi hormonaalset tasakaalu ning kiirendab arengut. Ajakirjas Human Reproduction avaldatud uuring analüüsis ftalaatide, parabeenide ja fenoolide mõju. Mõne kemikaali puhul leiti, et iga kord, mil tüdrukut kandva raseda naise uriinis konsentratsioon kahekordistus, kogesid nende tütred hilisemas elus puberteeti kuu varem.

Eriti tugevalt avaldus tüdrukute varajane puberteet juhul, kui emal oli last oodates organismis kõrgel tasemel dietüülftalaati ja triklosaani. Dietüülftalaati kasutatakse parfüümide tootmisel ning triklosaani kasutatakse näiteks seepides ja hambapastas, vahendab Independent. Lisaks leiti, et tüdrukud, kelle organismis oli 9. eluaastaks palju parabeene, läbisid puberteeti nooremana.

Uuringus osales 388 last - 179 tüdrukut ja 159 poissi ning nende emad. Emad alustasid pikaajalises uuringus osalemisega vahemikus 1999-2000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles