Harvardi professor: korraga võiks süüa vaid kuus friikartulit (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartulid lihaga.
Friikartulid lihaga. Foto: Alice Day / PantherMedia / Scanpix

Harvardi epidemioloogia ja toitumise professor Eric Rimm sattus rahva kriitikatule alla, kui julges väita, et friikartulid on ebatervislikud ja neid ei tohiks palju süüa.

Rimm kommenteeris New York Timesi artiklis, et pole just palju inimesi, kes restoranis kolmandiku tellitud friikartulitest tagasi saadaks. «Minu meelest oleks tore, kui eine kõrval oleks salat ja kuus friikartulit,» ütles ta. Lisaks heitis professor ameeriklastele ette nende frititud kiirtoidu lembust, mis rahva tervisele kohutavalt mõjub.

Twitteri kasutajad noppisid toitumisartiklist Rimmi friikartulite portsjonisoovituse välja ja mõistsid mehe valjuhäälselt hukka. «Milline hull inimene tahaks süüa kuus friikartulit?» imestas üks neist. «Ma saan aru, et need ei mõju sulle hästi, aga kuue friikartuli söömine kõlab nagu piin. Siis ma juba ei sööks ühtegi. Aga me kõik teame, et seda juba ei juhtu.»

Kuigi paljud toitumisnõustajad on Rimmiga nõus, et friikartulid ei ole just tervisetoit, ei ole igaüks nõus tema soovitatud kuue friikartuli suuruse portsjonisoovitusega.

«Kartulid on juba iseenesest väga kaloririkkad – nendest vee välja võtmine ja nende praadimine suurendab kalorihulka ja vähendab vitamiinide osakaalu,» kommenteeris dieetarst Gina Keatley väljaandele Yahoo. «Ma pean nõustuma dr Rimmiga. Friikartuleid süües peaks neid kohtlema kui maiuspala. Lihaprae juures serveeritud friikartulites on igaühes umbes 20 kilokalorit, seega on kuus friikartulit täitsa piisav lisand.»

Toitumisnõustaja Alissa Rumsey peab aga Rimmi soovitust liiga ekstreemseks. Tema selgitusel põhjustavad nii füüsilised piirangud (nagu teatud arvu friikartulite söömine) kui ka vaimsed piirangud (suhtumine, et friikartulid on halvad) vastupandamatut söögiisu ja ülesöömist. «Kui mingi toit on meie meelest «halb» või keelatud ja meile tundub, et me võime seda süüa ainult õige vähe, siis tunnetab keha selle nappust ning vastuseks isu selle järele tõuseb ja tekib oht selle ülesöömiseks.»

Ahjus küpsetatud juurviljad. 
Ahjus küpsetatud juurviljad. Foto: Dzinnik Darius / PantherMedia / Dzinnik Darius

Ansel soovitab võtta friikartuleid nagu kooki, mis on täiesti lubatud, kui seda süüa harva ja väikeses koguses. Kui sa oled aga väga suur friikartulite fänn, siis on võimalusi, kuidas nende kalorikogust söögivalmistamisel vähendada. Näiteks võib neid teha praeahjus, pritsides kartulitele vaid veidi õli.

Aeg-ajalt veidi friikartuleid süüa ei ole aga Anseli meelest suur patt, kui muidu süüakse mitmekülgselt. «Kui sa ei sea endale friikartulite söömisel karme piiranguid, siis muutuvad need ajapikku vähem ahvatlevaks ning sa saad neid süües kergemini söömise järele jääta, kui kõht täis saab,» märgib ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles