Põhjus, miks õlleeksperdid ei joo külma õlut

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Scanpix

Kuidas erinevad õllesõbrad, kellest üks joob selleks, et jääda purju ja teine seetõttu, et talle päriselt meeldib õlle maitse? Teine ilmselt ei joo oma õlut väga külmalt.

Paljudele meist on kinnistunud ettekujutus, et õlut tuleb tingimata külmalt juua. Seda arvamust on kujundanud turundus ja popkultuur, kus on levitatud ideed sellest, et head õlut serveeritakse alati külmalt ja jäises klaasis. Kirevate reklaamide taga jäävad varju õlleeksperdid, kes püüavad hoiatada, et liiga madal temperatuur rikub joogi maitse, edastab Mashed.

Külma tõttu ei pääse esile õlle peamised komponendid ning juues jäävad märkamata selle aromaatsed nüansid, mis toasooja joogi puhul on tunduvalt tugevamini tuntavad. Külmikust võetud õlu tuimestab suud ja aistinguid.

Erand tehakse neile masstoodangu õlledele, mil nagunii mingit erilist maitset ei ole. Head käsitööõlut võiks aga serveerida vastavalt tootja soovitusele, sest külmutamine tuimestab selle maitse, millega pruulija nii palju vaeva nägi. Ideaalne õlleserveerimistemperatuur varieerub sõltuvalt joogist, kuid üldiselt kehtib reegel, et mida heledam ja lahjem on õlu, seda külmemalt seda välja valatakse. Tume õlu on kõige parem koguni toatemperatuuril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles