4 kasulikku tera, kuidas vältida kahjulikke aineid jõuluküpsistes

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alla Rudenko / PantherMedia / Alla Rudenko

Piparkoogid ja jõuluküpsised kommikottides, mida jaotatakse heldelt nii lasteaias kui koolis, sisaldavad tihti aineid, mis võivad allergikutele probleeme tekitada. Selleks, kuidas vähemalt omatehtud jõuluküpsiseid muretult nautida, anname OÖ Nachrichteni vahendusel mõned nõuanded. 

1. Kasuta riivimiseks bio-sidruneid

Nii ei satu jõuluküpsetistesse taimekaitsevahendeid, vaha ega säilitusaineid.

"Töötlemata" tähendab sageli, et pärast saagikoristust vilja ei töödeldud, küll aga tehti seda kasvatamisel. Seepärast eelista pigem biokvaliteediga sidruneid — neid ei tohi taimekaitsevahenditega pritsida, kunstlikult säilitada ega vahatada. 

2. Eelista Tseiloni kaneeli

Seda aromaatset ja mahedat kaneeli nimetatakse tõeliseks kaneeliks. See sisaldab vähem kumariini kui kassia kaneel ehk hiina kaneel, mis on odavam ja poodides rohkem levinud. Kumariin võib ülemäärastes kogustes põhjustada maksakahjustusi, ka neerudele pole ta hea. Tervisekahjustuste tekkimiseks tuleb kaneeli siiski tarbida pikema perioodi vältel ja vähemalt paarsada grammi päevas.

3. Kasuta palmiõlivaba margariini 

Biomargariin võib küll sisaldada palmirasva, kuid on ikkagi keskkonnasööstlikum kui palmiõliga margariin. Veel parem, kasuta võid. 

Foto: pexels.com

4. Kulda, ära söesta

Tärklisesisaldusega keekside ja küpsiste puhul võib tugeva pruunistumise, et mitte öelda kõrbemise, korral tekkida saasteaine akrüülamiid, mis on kantserogeenne. Küpseta oma küpsiseid maksimaalselt 180 kraadi (ventilaatoriga) ja 200 kraadi (ilma ventilaatorita) juures. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles