Viis tervislikku alternatiivi klassikalistele krõpsudele

Annaliis Laidre
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Scanpix

Kartulikrõpsud ja dipikaste, tortilla krõpsud juustukastmega, pita-krõpsud spinati-artišoki kastmega – kas suu jookseb juba vett? Sellised suupistete kooslused on levinud, kui võõrustatakse külalisi, vaadatakse jalgpalli või tehakse filmiõhtu. Aga eelnevad suupisted ei ole nii tervislikud kui need maitsvad alternatiivid, mida me teile nüüd pakume.

Meie soovitame teil proovida ise krõpse valmistada, nii saate kõige parema ülevaate sellest, mida teie suupisted täpselt sisaldavad ja millises koguses.  

1. Kapsas

Toitumisnõustaja Vandana Shethi lapsed õppisid varakult juurviljasid sööma – ja mitte seetõttu, et neid sunniti või nad selle eest midagi saanud oleks. Nimelt teeb Sheth oma lastele lehtkapsa krõpse, mida nad söövad rõõmuga. Naise sõnul on neid krõpse väga lihtne valmistada, tuleb vaid kapsas õliga kokku määrida, soola peale raputada ja ahju pista.

2. Brüsseli kapsas

Brüsseli kapsad on samast juurviljade perekonnast nagu lehtkapsas, seega võib nende lehti sarnaselt küpsetada. Tegemist on suurepärase vitamiinide, mineraalide ja kiudainete allikaga, tulvil antioksüdante. Kui sa armastad küüslauku, siis nende krõpsude valmistamisel kasuta näiteks küüslaugupulbrit.

3. Porgand

Maitsvate porgandi krõpsude valmistamiseks lõika porgand õhukesteks viiludeks või kasuta koorijat, et saada õhukesed ribad. Seejärel kasta need oliiviõli sisse ja maitsesta vastavalt oma soovile. Porgand on eriti hea alternatiiv neile, kellel on raske kartulikrõpsudest loobuda, sest sarnane süsivesikute sisaldus aitab saavutada sama struktuuri ja kuju, et neid süüa dipikastmega.

4. Pirn

Kes ütles, et ainult juurviljadest saab krõpse valmistada? Ka puuviljad nagu õunad ja pirnid sobivad hästi - nendest saab valmistada nii soolaseid kui ka magusaid suupisteid. Kui soovid soolaseid krõpse, siis kasuta maitsestamiseks näiteks tilli, kardemoni ja küüslauku. Kui aga soovid nende naturaalset magusust rõhutada, võid kasutada kaneeli, mett ja jogurtit. Pirnist krõpsude valmistamisel pea meeles seda, et neid soovitatakse ahjus hoida tunduvalt kauem kui juurvilju.

5. Suvikõrvits

See vahepeal tähelepanuta jäetud juurvili tegi oma esimese tagasituleku nuudlite näol, kuid see on sama kasulik ka kartulikrõpsude asendamisel. Retsepte nende valmistamiseks on mitmeid, võid neid küpsetada lihtsalt õli ja soolaga, aga võid ka lisada näiteks juustu ja leivapuru, kirjutab U.S. News.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles