Salaaine, mida üha enamad pistavad oma kohvisse

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lood Goosen/ Pexels

Kohv — must või koorega, suhkruga või ilma. Lihtne, mis? Aga ei! Uus poiss on majas ja populaarse ketogeense toitumise austajad väidavad, et see aitab kaalust alla võtta, vahendab Reader's Digest.

Ketogeense toitumise austajad ehk need, kes tarbivad vähe süsivesikuid, kuid palju rasva, paluvad panna oma kohvi sisse piima asemel võid ja kookosõli. Kus mujal kui Ameerikas lööb see trend eriti tugevalt laineid ja  kohvikutest ning poeriiulitelt võib topsiga värsket võikohvi ka kaasa osta.  

Kuidas nüüd järsku või, mida nii kaua aega peeti kõige kurja juureks, eriti mis puudutas artereid ummistavat küllastunud rasva, aitab inimestel alla võtta? Keto dieedi pooldajad ütlevad, et võis ja õlis sisalduv rasv annab täiskõhutunde pikemaks ajaks. 

Mõned head aastad tagasi, kui Silicon Valley ettevõtja Dave Asprey naasis Tiibetist, kus talle üks lahke eideke oli pakkunud jakivõiga teed, Ameerikasse, asutas ta ettevõtte nimega Bulletproof, mis pakub erinevaid kohvisorte, energiabatoone ja toidulisandeid. Tema võlutrikk, mis tegi temast miljonäri, oli kasutada võid kohvi sees, väitega, et kõht püsib tunde täis. 

Toitumiseksperdid manitsevad aga ettevaatlikkusele: «See pole mingi tšempionide eine,» möönab professor Joan Salge Blake Bostoni ülikoolist. Ta võrdleb trendi muude kahtlasevõitu ettevõtmistega nagu näiteks greipfruudi dieet. «Kas sellel on kaalulangetusele ka püsiv toime, selgub alles aja jooksul.» 

Meedikute hulgas on siiski ka toetajaid võiga kohvi joomisele. Mark Hyman, kliiniku Cleveland Clinic Center for Functional Medicine direktor, ütleb et kohv sisaldab keskmise ahelaga triglütseriidide õli ehk MCT-õli, mis aitab inimestel kauem täis kõhtu tunda (nagu teisedki rasvad), ja keha võib lagundada neid rasvu palju kiiremini.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles