Kas kampsun saab olla ainult kole?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50ndate naiselikkust ei käsi keegi tänagi hüljata! Imearmas hall kiisukamps Mammu Couture’i kollektsioonist.
50ndate naiselikkust ei käsi keegi tänagi hüljata! Imearmas hall kiisukamps Mammu Couture’i kollektsioonist. Foto: Erlend Staub

16. detsemer on ülemaailmne koleda kampsuni päev. Sel puhul tasub selga sikutada miskit maitselagedalt magusat või ebaviisakalt edevat, ning parimal juhul võiks kõhtu kaunistada põder, lumememm või mõmmi. Koledad kampsunid on vallutanud poed tormijooksuga, mistõttu arvab nii mõnigi, et kampsun saabki olla ainult kole. Arter tegi luuret – ehk leidub ka alternatiive?

Kõigepealt teeme asjad klaariks klassikalisel «jõulukampsunite» rindel. Eneseiroonia on hinnaline omadus, kuid paraku pole meid kõiki sellega õnnistatud. Lühidalt – kui sa pole sünnipärane koomik või seltskonnakloun, siis kootud jõulujõledused sulle vaevalt plusspunkte teenivad. Pigem on see geniaalne kaubanduslik vandenõu – toota riideese, mida keegi ei vaja ja mis läheb selga vaid korra. Väärt viis inimesi lollidele kulutustele ahvatleda.

Jõuluaja jaburad kampsunid teevad tegelikult karuteene tervele oma liigile. Tahes-tahtmata tekib arvamus, et midagi stiilset ja seksikat selles rõivatükis ei leidugi, kui silme ees käib kogu pühadeaja vaid koleduserekordite löömine. See pole aga kaugeltki tõsi!

Valge kampsun on nagu lõuend, mis võtab kandja karakteri ja kohaneb iga stilistikaga. Taifun.
Valge kampsun on nagu lõuend, mis võtab kandja karakteri ja kohaneb iga stilistikaga. Taifun. Foto: Gerry Weber
Kui tahad kõigile kole-kampikutele stiilipunktidega silmad ette teha, siis elegantne must-valge ei vea mitte kunagi alt. Samoon.
Kui tahad kõigile kole-kampikutele stiilipunktidega silmad ette teha, siis elegantne must-valge ei vea mitte kunagi alt. Samoon. Foto: Gerry Weber

Seksikad, etnilised, mässumeelsed

Kudumeid peeti 50ndatel, mil need moes laineid lõid, hoopis väga seksikateks, sest need voolisid välja naiselikud kurvid. Kudumivaimustus valitses ka 70ndatel, mil fookusse tõusid etno, flower power ja käsitöö. Ka lähimineviku 90ndad olid kudumimeelsed – tol ajal pääsesid moetroonile näiteks grungehõngulised väljaveninud sviitrid ja lohvakad pulloverid.

Tagasivaade moeajalukku ei maandunud siia loosse kogemata – kõik need kümnendid annavad tooni praegugi ning toovad vaikimisi tagasi ka toonased meeleolud. Kas eelistada taljet rõhutavat kampsikut, mida ehivad naiselikud lipsukesed, volangikesed ja peale õmmeldud pärlid, või mässumeelset ja asümmeetrilist kampsunilohvakat, sõltub kandja karakterist. Jah – kudumi puhul on tema iseloom väga oluline

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles