Proosit, «muuseumirotid»! Haruldane pudel Madeira portveini toob sisse ligi 14 000 eurot

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Steven Heap / PantherMedia / Steven Heap

Hiljuti Liberty Hall Museumi remonditööde käigus New Jerseys avastatud sajanditevanune madeira saadeti Christie’se oksjonile. 1700ndatest pärit pudeli hinnaks kujunes ligi 14 000 eurot, vahendab Decanter. 

Pudel Lenox Madeirat, mille Robert Lenox importis Philadelphiasse 1796 ja pudeldas esialgselt 1798, enne kui see pudeldati uuesti 1888, läks 7. detsembril Christie’se oksjonil New Yorgis 15925 USD (ligikaudu (14184 euro) eest müügiks.

Sama kangestatud veini ülejäänud kahe pudeli hinnaks kujunes u 13 000 eurot, mis peaaegu kahekordistasid Christie’s’e eelhinnangul antud 7000 eurot. 

Suur Madeira veinide kollektsioon avastati seina tagant remonditööde käigus Liberty Hall Museumis, mis on oluline osa Keani ülikoolist New Jerseys.

Rääkides aroomidest, kirjeldas Edwin Vos, Christie’se Mandri-Euroopa veinimüügi osakonna juht, veininoote kui  pehmet koorekaramelli, kannikesi, õlekõrsi, vanilli ja vanaaegset mööblivaha. 

John Kean Sr, Liberty Halli president, võttis samuti oksjonist osa ja oli tulemustega väga rahul. Lõplike müüginumbrite järgi otsustatakse, millised muuseumiprojektid tuleb esimesena käiku lasta.  

Foto: Gilles Paire / PantherMedia / Gilles Paire

Vos ütles, et inspekteerimistiim saabus septembris 2017 ja leidis käsitsi kirjutatud siltidega portveinid alates 1820. aastast, nurgast ühe 1808. aastakäigu veini ja arvukalt  Robert Lenoxi käsitsi puhutud klaaspudeleid aastast 1796.

Liberty Halli veinikeldrit oli vaevu puudutatud pärast 1940. aastaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles