Appi, vistrikud! Kas su toit teeb sind ilusaks või vastupidi?

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

On teada, et sa oled see, mida sa sööd. Enamik dieetidest on rasva- või valgurikkad ja sisaldavad vähe süsivesikuid. Asjatundjad aga ütlevad, et need toiduained, mida me tänapäeval sööme, ergutavad hormooni- ja rasutoodangut ning loovad hea pinnase bakteritele, mis mõjuvad nahale kehvasti. 

Peaks olema nii, et kui mingi dieet ette võetakse, siis ikka selle mõttega, et teeb head ka tervisele, kuid keha näitab toidule kas rohelist, kollast või punast tuld. Tugevad küüned ja ilusad juuksed võivad olla samasugune toitumise lõpptulemus nagu ülekaal, umbes ainevahetus või ummistunud nahk, kirjutab ElleDe.

Spetsiaalsete dieettoodete koostist on sageli muudetud ja see pigem tõstab veresuhkrut, mis omakorda põhjustab hormonaalseid muutusi ja bakterite vohamist. Nahale võib see kõik negatiivselt mõjuda, kuna bakterid kogunevad rasunäärmetesse ja tekitavad põletikke ning omakorda ummistusi ja aknet.

Ülemäärane rasutoodang võib tuleneda ka toidust saadavast liigsest valgust. Praegu popid proteiinipudingid, -jogurtid, -smuutid, -batoonid ja -šokolaadid on tavalised tooted, mis lubavad enamat valku. Ja just need võivad akne esile kutsuda. Ülim käsk valgutoodete puhul on : valgukvaliteet pea olema hea, et keha saaks seda õigesti omastada ega reageeriks negatiivselt. Eksperdid soovitavad suurendatud valgutarbimise korral, mida tavalistest toiduainetest kätte ei saa, eelistada kvaliteetseid Whey Isolate ehk nisuisolaadi tooteid. 

Sama lugu on ka madala rasvasisaldusega toodete puhul. Ilus nahk tähendab terveid rasvu ja kõik toiduained, mis sisaldavad kunstlikult töödeldud transrasvu nagu margariinid, krõpsud ja paljud maiustused, mõjuvad keha suurimale organile, nahale väga ebasoodsalt. Taas kord suureneb rasutoodang. 

Loomulikult reageerib iga keha toiduainetele omamoodi ja omastab neid erinevalt, seepärast kindlat retsepti ei ole.  Siiski peaks alati meeles pidama, et kehal võtab iga muudatus harjumiseks aega, mis tähendab tihti esialgset tasakaalust väljaminemist. Seega võib dieedi-akne olla ainult ajutine nähtus.  

Ilusa naha suurimad sõbrad:

  • rohkem värvilist köögivilja
  • tervislikud rasvad pähklitest, seemnetest, avokaadost ja kalast
  • rohumaal kasvanud, hormoonivabad loomsed tooted
  • kõik põletikuvastased ja antioksüdandirikkad toiduained
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles