Üksikema pahandab: kas kõik lapsed peaks trendiriietega koolis käima?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismelised ostlemas.
Teismelised ostlemas. Foto: Caro / Oberhaeuser / Scanpix

«Kuulge emmed! Tunnistage üles, kas te tõesti ostate oma kooliealistele lastele pidevalt uusi trendiriideid?» uurib naine Perekeskus Sina ja mina nõustamiskeskkonnas.

«Olen üksikema ja mul ei ole raha, et oma teismelistele tütardele pidevalt uusi asju osta. Maitse on ka neil mõlemal nii erinev.

Tütred väidavad, et vaadatakse imelikult, kui nad kolm kuud samade pükstega koolis käivad. Muidugi mitte siis iga päev, vaid kolme kuu jooksul.

Mis summa peaks laste riiete peale kuluma? Minu mõistus enam ei võta.»

Vastab Gordoni Perekooli koolitaja Ly Kasvandik:

«Tegemist siin jälle teemaga, mis on probleemiks mitmetes peredes. Tõesti, mõnedes peredes on suudetud lastele «maha müüa» ka kaltsukatest ostetud riided ja peale mõningast kohendamist on lapsed valmis neid tõrkumata kandma. Kuid nii ei ole see kindlasti kõigis peredes. Kui raha ei jagu, siis loomulikult ei saa lubada ka uute riiete ostmist. 

Samas, ega täiskasvanulegi meeldib aegajalt oma garderoobi täiendada mõne uue riideesemega ja seda ei saa siis ju keelata lastelegi. Koos lastega võiks arutada läbi, millised rahalised võimalused perel on ja kui tihti ning kui kalleid rõivaid saaks iga pereliige endale lubada. Teismelised lapsed on valmis vahel ise suviti tööl käima ja omale just uute riiete jaoks raha koguma. 

Samas tahan rõhutada, et riietuse teemat ei tohi üle tähtsustada, sest pidevalt uues riietuses käimine ei ole kindlasti ainuke viis, kuidas omale sõpru võita. Rääkige lastega sel teemal ja arutage koos. 

Oma laste väärtushinnangute kujunemist saab suunata eeskuju andmise ja pideva arutamisega nende probleemide üle. Sõpradel on samuti tugev mõju teie lastele nende väärtushinnangute kujunemisel, kuid suurem ja põhjapanevam osa on siiski kodul ja seal nähtul ning räägitul.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles