Psühholoog nõustab: kuidas pühade ajal ärevusega toime tulla?

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Viktor Cap

Pühad on emotsionaalne aeg. Olgu selleks head või halvad emotsioonid - kogu see trall jõululaua ja aastavahetuse plaanide ümber väsitab ja võtab palju energiat. Kuidas juhtida oma emotsioone ajal, mil kõik emotsioonid pea kohal kokku löövad?

Inimsuhted on pühade ajal paratamatult esikohal ning sellega seotud hirmud hakkavad kogunema just siis, kui tekiib hetkl puhkamiseks. Kuidas öiste ärevushoogudega toime tulla? Psühholoog Jo Hemmings vastab.

Tõuse üles

Kui ei saa magada ja mõtled asjadele, mis sind üha rohkem ärevusse ajavad, tõuse püsti ja liigu. Hemmings soovitab võimalusel värske õhu käes liikuda, et veri liikuma ja mõtted värskeks saada. Voodis lamades stressihormoon üha kuhjub ning suurendab sinu muretunnet.

Väldi sotsiaalmeediat

Pühade ajal on sotsiaalmeedia täis ideaalsena tunduvaid pilte kõigi ideaalsetena näivatest eludest. Kui tunned end kehvasti, ei tasu koormata end teiste elude jälgimisega (mis tavaliselt ei ole ka päris sellised kui piltidelt näib). Paratamatult kipuvad inimesed enda elusid teiste omadega võrdlema, kuid sotsiaalmeedia ei anna sulle kogu infot.

Hinga mõtestatult

Psühholoog soovitab ärevushoo ajal kasutada 555-tehnikat: hinga sisse viie sekundi jooksul, hoia hinge kinni viis sekundit ja hinga välja viie sekundi jooksul. Sügav hingamine saadab Hemmingsi sõnul ajule signaali rahunemiseks.

Allikas: TheSun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles