Toiduteaduse uus püha graal — maailma esimene laboris kasvatatud steik

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Kuuldused, et laboris kasvatatakse liha, on juba nii mõnedki aastad liikunud. Kui räägitakse nii-öelda puhtast lihast, mis pole tapamajast pärit, siis peetakse silmas ikka hakkliha ja burgereid, hoopis suurem väljakutse on olnud aga õige steigi loomine. 

Nüüd on teinud tõsise hüppe ses vallas üks Iisraeli iduettevõte, mis nimetab oma välisfileed «maailma esimeseks tapamajavabaks steigiks.» 

«Me tootsime edukalt esimese tüki veisesteiki, mis on kasvatatud loomulikest rakkudest ilma loomi kahjustamata,» sõnab Didier Toubia, Aleph Farms'i juht. Kahtlemata märkimisväärne läbimurre rakuliha mõttes, kuid arenguruumi veel on, kuna esimene toodetud prototüüp olevat siiski veel pisut õhukesevõitu, ning väidetavalt kulub kolm-neli aastat lisaks, enne kui toode poelettidele jõuab,» kirjutab FineDiningLovers.  

Võime toota liha laboris võib muuta sedagi, kuidas me liha hakkame tarbima. Veiseliha tootmine on atmosfääri üks peamisi saasteallikaid nii karjamaade heitmete kui ka metsaraie tõttu, et kasulikku maad juurde saada. 

Laboris kasvatatud rakusteik võib veel mõne aasta oma järjekorda oodata, ent ta on tulekul, ja kui ta tuleb, siis võib see olla kõige segadusttekitavam asi toiduainete tarneahelas, kirjutab portaal.

Loomulikult ei ole igaüks sellise liha fänn, kuid Aleph Farms jätkab oma tööd. «See on sarnane päris lihale ja maitseb hästi, aga me peame veel pingutama, et maitse oleks 100 protsenti samasugune kui tavalisel lihal, » ütleb Toubia. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles