Kas toidu nuusutamisestki võib paksuks minna?

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Nina olfaktoorseid ehk haistmisretseptoreid ergutavad toidu ja teiste lõhnade nuusutamine. Kas selle tegevuse käigus võib ka paksuks minna?

Meie haistmismeelel on maitsemeelele suur mõju. Maitse tundmine on tegelikult nende mõlema meele ühendamine, kuid on ka seos meie haistmismeele ja ülekaalu vahel, nagu väidetakse ühes Ameerika teadlaste uuringus. Seeker kirjutab, et see läheb palju kaugemale tõigast, et sa sööd rohkem siis, kui toit lõhnab hästi. Väidetakse, et ka maitse nautimine võib kasvatada su taljet. Uuring tehti küll hiirte, mitte inimeste peal.

Teadlaste tiim vaigistas geeniteraapia abil täiskasvanud hiirte olfaktoorsed neuronid, et neil poleks ajutiselt haistmismeelt. Teine hiirtegrupp sai segamatult haista. Kahte gruppi toideti ühtmoodi väga rasvaste toitudega. 

Haistmismeeleta hiired jäid sama saledaks kui enne ega võtnud juurde üle kümne protsendi oma kehakaalust. Mõned raskemad isegi kaotasid veidike kaalu pärast haistmismeele kaotust. Kaotatati just rasva, kuid mingit mõju lihastele, luutihedusele ega organitele polnud. 

Seevastu hiired, kelle haistmismeel oli heas korras, võtsid kaks korda juurde. Ameeriklaste tiim võrdles oma tähelepanekuid Saksa teadlaste omadega, kelle katsealuseks olid superhead lõhnatundjad — terava lõhnatajuga hiired. Need hiired võtsid standardse toitumisega isegi veel rohkem juurde kui tavalised hiired. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles