Kuidas 2019. aastal süüa? Aga muidugi vahemereliselt!

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: / Giuseppe Greco

Iga uue aasta alul koostavad US News ja World Report edetabeli kõige tähtsamatest toitumiskavadest tulevaks aastaks.

Auväärse esikoha pälvis Vahemere dieet, milles on palju värskeid puu- ja köögivilju, vähe punast liha ja suhkrut — ning sutike veini. 

Parima toitumise hindamiseks kogunes žürii, milles olid esindatud toitumiseksperdid ning diabeedi-, südametervise- ja kaalulangetamisspetsialistid, ning analüüsis 41 toitumisplaani, kaasa arvatud üha populaarsemat keto- ehk ketogeenset dieeti, kaalujälgijaid ja Atkinsi dieeti. 

Vahemere dieet edestas kõiki ja mitte ainult üldplaanis, vaid seda peetakse ka parimaks südamesõbralikuks toitumiseks ja parimaks taimepõhiseks toitumiseks. 

Vahemere dieedis on palju värskeid puu- ja juurvilju ning vähe punast liha ja suhkrut. 

Vahemere dieedi idee on pärit Vahemerd ümbritsevatest maadest, kus on läbi ajaloo söödud peamiselt seda, mis omal maal kasvab. 

Erinevalt keeldudega ülimalt pikitud dieetidest nagu keto või Atkinsi dieet, on Vahemere dieet tasakaalus ja lubab inimestel süüa küllaltki erinevaid toite, aga mõõdukas koguses. See toitumine sobib enamikule inimestest, kaasa arvatud väikestele lastele ja vanematele inimestele. 

Foto: Dana Tentis / Pexels

Mida süüa? 

Täistera pita-leib, värske puuvili, salatid, pähklid, oad, oliiviõli ja lõhe on 2019. aasta tipptegijad, millel on tervisele palju kasulikke omadusi — nii kaalulangetamiseks, südametervisele kui diabeediennetuseks. 

Kuna vahemereline toitumine keskendub südamesõbralikele rasvadele nagu oliiviõlile, avokaadole ja lõhele, siis võib see alandada ka halva kolesterooli taset, kirjutab Mayo Clinic oma veebilehel. 

Võimalik, et see toit ennetab nii Alzheimeri ja Parkinsoni haigust kui rinnavähki. 

Vahemere dieet lubab ka mõõdukalt veini juua.
Vahemere dieet lubab ka mõõdukalt veini juua. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles