New Yorgis tuleb sünnitunnistustele sooneutraalne valik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Carlo Allegri / Reuters / Scanpix

New Yorgis vastu võetud seadus aitab transseksuaalidel ja mitte-binaarsetel inimestel paremini oma sünnitunnistusega samastuda, lähtuvalt sellest, kuidas nad ennast identifitseerivad. Enam ei ole neil selleks tervisehoiuteenuse osutaja poolt allkirjastatud tõendit vaja.

Uue seaduse järgi peab edaspidi sünnitunnistusel olema märgend «X,» mis peegeldab seda, et inimene identifitseerib ennast mitte-binaarsena. See tähendab seda, et inimesel on võimalus ise otsustada, kas ta tahab ennast identifitseerida mehe või naisena. Võimalik, et inimene tunneb ennast ka kusagil mehe ja naise vahepeal.

«New Yorgi elanikel on õigus identifitseerida ennast vastavalt soovile ning elada austuse ja väärikusega,» ütles New Yorgi linnapea Bill de Blasio.

Seaduse kohaselt võivad New Yorgis sündinud isikud taotleda oma sünnitunnistusel soolise tähise muutmist, esitades notariaalselt kinnitatud taotluse, milles märgitakse, et antud parandus peegeldab nende tõelist soolist identiteeti ja ei ole pettuse eesmärgil.

«Teil ei ole vaja arsti, et öelda, kes te olete. Samuti ei peaks te vajama arsti, et muuta oma sünnitunnistus selliseks, mis kajastab teie tõelist olemust,» ütles New Yorgi linnavolikogu esimees Corey Johnson.

Seda «X» märget ei ole võimalik teha lapse sündimise hetkel, vaid alles siis, kui noor inimene ise tahab oma sünnitunnistust muuta, kirjutab CNN.

Sama sammu on astunud mõned osariigid juba varasemalt, näiteks California, Oregon, Washington ja Idaho. Ilma meditsiinitöötaja nõusolekuta sünnitunnistuse muutmist lubab peagi ka New Yersey.

New Yorgi osariik nõuab ikka veel meditsiinitöötaja allkirja, kui soovitakse muuta riigi väljastatud dokumente, see kehtib näiteks juhilubade kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles