Hommikused harjumused, mis kiirendavad ainevahetust

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: CandyBox Images / PantherMedia / Scanpix

Aastaajast sõltumata on palju neid, kes soovivad mõne üleliigse kilo maha võtta. Mis iganes põhjus selle taga on, tervise eest hoolitsemine on igal juhul kiiduväärt. Peale trenni tegemise ja söömisharjumuste korrigeerimise võiks üle vaadata ka oma hommikuse rutiini.

See, mis sa hommikul esimese asjana teed, mõjutab ainevahetust ja võib aidata sul kiiremini kaalu langetada. Ask Men uuris ekspertidelt, millised hommikuharjumused trennieesmärkidele kõige paremini kaasa aitavad.

Vali omale rutiin ja jää sellele kindlaks. Kõige mõistlikum oleks trenni teha siis, kui sul on selleks kõige rohkem energiat. Paraku ei ole seda alati võimalik teha, sest mitte igaüks ei saa tööajast trenni lipsata. Enamasti on aga just lõuna paiku jaksu kõige rohkem. Seetõttu võiksid oma treeningplaani sättida selle järgi, mis sinu graafikuga kõige paremini sobib. Uuringud on näidanud, et kõige edukamalt pühendutakse trenni tegemisele hommikuti.

Vastupidavustreeningut tee hommikul. Varahommikune trenn ei pea sugugi väga intensiivne olema. Juba kolme- kuni viieminutiline aktiivne tegevus ergutab vereringet, äratab keha üles ja paneb ainevahetuse käima, et suuremaks koormuseks valmis olla. Mine jooksma või tee toas mõned harjutused oma keharaskusega. Parima tulemuse nimel muuda mõne aja pärast harjutusi, et keha võimekus areneks.

Vanemaks saades söö vähem ja maga rohkem. Kui mõned asjad lähevad vananedes lihtsamaks, siis mõned hoopis raskemaks. Lihasmass väheneb ja jõudu jääb samuti vähemaks. Pahatihti soodustab vormi kadumist ka elustiil, mis vanematel inimestel on rohkem istuv. Selleks, ei ainevahetusele hoogu juurde anda, tuleb hoolitseda korraliku une eest, süüa vähem ja liikuda rohkem.

Joo hommikul klaasike vett. Enne kohvi joomist joo kindlasti üks klaas puhast vett. See on väga oluline samm ainevahetuse kiirendamiseks, kuid kahjuks unustatakse see väga tihti ära. Magades kaotab keha higistades palju vedelikku. Kui sa oled ärgates unine, siis ei pruugi see alati olla vähesest unest, kehv enesetunne võib tulla ka vedelikupuudusest.

Söö hommikul võimalikult tervislikult. Mõned kurdavad hommikuti, et neil ei ole söögiisu. Juustusaiast hästi ei piisa, sest päeva esimene eine peaks olema mitmekülgne, et ainevahetus sellest rohkem kasu saaks. Hommikusöök peaks sisaldama piisavalt valku, tervislikke rasvu ja kiudaineid.

Tee hingamisharjutusi, mediteeri, venita või tee joogat. Leevenda oma igapäevast stressi väikese mõttepausiga. Liigne kiirustamine, pidev ajadefitsiit ja närveldamine tõstavad stressihormooni kortisooli taset. Selle tagajärjel koguneb rohkem rasva vöökoha ümber. Päeva rahulikuga noodiga alustades on sul kogu päeva jooksul parem olla ja pisiasjad häirivad vähem. Vaikseks hetkeks hommikul kulub vaid mõni minut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles