Kuidas last ekraanidest võõrutada?

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Ekraanid saadavad meid kõikjal. Kuidas piirata laste nutiseadmetes olemise aega?

Piirid varakult paika

USA lastearstid on soovitanud, et kuni lapse 2-aastaseks saamiseni peaks neid ekraanide eest eemal hoidma. Seda on lihtsam öelda kui teha. Eriti juhul, kui peres kasvab mõni vanem laps. Kui laps alustabki ekraanide taga olemist nooremana, sätesta varakult piirid, kaua laps võib ekraani taga olla.

Ekraan lapsehoidjana

Kiire elutempo juures on lihtne lapsele telefon või tahvelarvuti kätte anda, et ise muid vajalikke toimetusi teha. Isegi, kui panna neile käima mõni arendav mäng või saade, saavad lapsed sellest rohkem kasu koos lapsevanemaga vaadates.

Jälgi enda nutikasutust

Lapse suurimaks eeskujuks on ikka teised pereliikmed. Jälgi ka enda nutikäitumist. Ära istu iga vaba hetke telefonis või arvutis. Lapsed õpivad kiirelt, kuidas aega veeta.

Lase lastel igavust tunda

Lapsed õpivad kiirelt ise enda meelt lahutama, kui appi ei tõtta kohe nutiseadmed. Suuna neid teisiti enda meelt lahutama ning tutvusta lapsele erinevaid mänge ja vaba aja veetmise võimalusi, mis ei hõlma ekraanide taga olemist.

Alliaks: TheSun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles