Kas toidulisandid parandavad sportlikku sooritusvõimet?

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
.
. Foto: Dmitriy Melnikov / PantherMedia / Dmitriy Melnikov

Paljud sportlased tarbivad toidulisandeid, et muuta treeningut tõhusamaks ja parandada võistlustulemusi. Tartu Ülikoolis kaitstud doktoritöös testiti kolme levinud toidulisandit.

Saamaks teada, kas ja kuidas mõjutavad toidulisandid sportlase sooritusvõimet, otsustas maadlustaustaga noorteadlane Martin Aedma korraldada Tartu Ülikooli sporditeaduste ja füsioteraapia instituudis teaduslikud katsed, kirjutab ERR Novaator. Vt https://novaator.err.ee/892754/kas-toidulisandid-parandavad-sooritust-tu-doktoritoo-annab-vastuse

Doktoritöö selgitab kolme populaarse toidulisandina kasutatava aine — kofeiini, naatriumtsitraadi ja kreatiini — mõju treenitud maadlejate kehalisele töövõimele võistluspäevale sarnastes tingimustes. 

Doktoritöö tulemused näitavad, et samades tingimustes, simuleeritud võistluspäevale eelnev 17tunnine naatriumtsitraadi või 5päevane kreatiini manustamine ülakeha anaeroobsele töövõimele mõju ei avaldanud, kofeiin mõjus aga kohati lausa negatiivselt. 

Loe edasi ERRi artiklist «Kas toidulisandid parandavad sooritust? TÜ doktoritöö annab vastuse.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles