Kas kurkum võib asendada trennitegemist?

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martina Kovacova / PantherMedia / Martina Kovacova

Pole isu vehelda? Sutsukesel kurkumil on sarnane toime 60minutilise treeninguga. 

Olgu esimese asjana ära öeldud, et mis puudutab treeningut, siis peaaegu miski ei suuda edestada seda ei kaloripõletuses, terviselaksus ega saadavas rõõmus. Teadlased on aga avastanud, et vähesel kurkumikogusel  võib olla treeninguga sarnane toime, vahendab FreundinDe.  

Seda vürtsi, mida nimetatakse ka kollaseks ingveriks, kurkumaks, india safraniks või kollajuureks, kasutatakse eriti laialdaselt just India köögis ja ajurvedas. 

Kurkumiin on tähtis

Uuringu tulemused on eriti põnevad just neile naistele, keda hakkavad eaga seotud tervisehädad kimbutama või kellel on menopaus. Nendele toimib kurkum — nagu näitas kahekuine kontrollfaas — peaaegu nagu võluvits. 

Nagu tund aega aeroobikat

Kontrollgrupis, kus manustati vürtsi terve kuu vältel, pandi tähele positiivseid südame-veresoonkonna muutusi ja rakusurma vähenemist. Ajakirjas American Journal of Cardiology anti veel teada, et «kurkumifanaatikutel» on 56 protsenti väiksem risk  südamerabandust saada. Kurkumis sisalduv polüfenool, mis annab juurele kollase värvuse, peaks andma samasuguse positiivse toime nagu tund aega aeroobikat. Artikli kohaselt ilmnesid esimesed tulemused juba kaheksa nädala järel. 

Muidugi ei tähenda, et kui nüüd ohjeldamatult kurkumit tarbima hakata, siis pole trenni vaja tehagi. Ikka on. Mõlemat mõõdukalt. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles