Teadlased hoiatavad: lisaained, mida kasutatakse peekonis, vorstis ja karastusjookides, muudavad laisaks ning aeglustavad ainevahetust

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LISI NIESNER / EPA

Kunstlikult lisatud fosfaadid pikendavad teatud toiduainete säilivusaega ja muudavad nende maitse tugevamaks. Texase Ülikooli teadlased viisid läbi uuringu ja leidsid, et need võivad meie ainevahetusele kehvasti mõjuda. 

Texase Ülikooli teadlaste hinnangul tarbib veerand Ameerika täiskasvanuist soovitatavast kogusest vähemalt kolm korda rohkem fosfaate, vahendab Daily Mail. 

Esimese uuringu jaoks söödeti kahte rühma jaotatud hiirtele sarnast toitu, kuid esimese grupi toidus oli fosfaaditase kolm korda kõrgem teise grupi menüüst. 

Katsealused, kes tarbisid fosfaadirikast kraami 12 nädalat, ei tundnud katse lõpus enam kuigi suurt huvi jooksuratta vastu võrreldes teiste hiirtega. 

Tulemustest, mis avaldati Ameerika Südameassotsiatsiooni ajakirjas Circulation, selgub, et «fosfaadirikkad» hiired ei suutnud ka enam nii hästi rasva põletada. Hilisem analüüs näitas, et neil tekkisid muutused enam kui 5000 geenis, millel on oma roll ainevahetusprotsessis ja rasvhapete töötlemisel. 

Texase ülikooli teadlased dr Vongpatanasini juhtimisel uurisid ka, milline on seos kõrge fosfaadi ja kehalise aktiivsuse vahel inimeste hulgas. Seitsmepäevase katse tulemused näitasid, et need, kelle vere fosfaaditase oli kõrgem, veetsid vähem aega trenni tehes. 

Riiklik tervishoiusüsteem hoiatab, et liigne fosfaat toidus võib põhjustada punaseid silmi ja sügelevat nahka, muuta luud nõrgemaks ja tõsta südamehaiguste riski. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles