Psühholoog soovitab: 5 lihtsat sammu, et võidelda talvemasendusega

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anna Omelchenko / PantherMedia / Scanpix

Talvemasendus ei ole müüt. Psühholoog Barbara Nosal annab viis lihtsat soovitust, kuidas selle vastu võidelda.

1. Liiguta ennast

Trenni tegemine ja enda liigutamine aitavad vabaneda talvemasendusest. Doktor Nosali sõnul suurendab juba 30-minutiline treening serotoniini tootmist, mis mõjutab meie tuju, sotsiaalset käitumist, und, isu ja mälu – aspekte, mis on olulised keha ja vaimu heaolu jaoks. 

2. Muuda oma kodu hästi lõhnavaks

Eeterlikud õlid on võimsad abivahendid, mida saab kasutada eri eesmärkidel. Näiteks tsitruselised õlid annavad energiat ja lavendliõli on tuntud oma rahustava aroomi poolest.

3. Lase valgus tuppa

Doktor Nosali sõnul mõjutab õues viibimine tugevalt meie tuju, käitumist ja keha loomulikku rütmi. Kui väljas on külm ja tuiskab ning kõik, mida sa teha tahad, on kodus voodis vedelemine, siis lükka kardinad eest ja lase päevavalgus tuppa.

4. Kasuta kunstlikku valgust

Kui väljas on pilvine ilm, mida tuleb talvel tihti ette, kaalu investeerimist kunstlikku valgusesse, mis imiteerib naturaalset päikesevalgust. Doktor Nasali sõnul stimuleerib see keha ööpäevast rütmi ja suurendab melatoniini tootmist. 

5. Leia aega asjadele, mida armastad

Keset pimedat talve võib kodus teki all olemine tunduda kõige ahvatlevama tegevusena, aga ära anna alla. Leia aega sõpradega kohtuda ja hobidega tegeleda, sest see mõjub sulle hästi.

Allikas: PureWow

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles