60% maailma metsikutest kohvisortidest ähvardab väljasuremine

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Kahekümneaastase uuringu alusel on kohviliigid kadumas metsatustumise, haiguste ja kliimamuutuste tõttu. 

Kaks aastakümmet väldanud uuringutest nähtub, et 60% maailma kohvisortidest — nende hulgas populaarsed robusta ja araabika — on mitmete asjaolude tulemusena väljasuremisohus. Uurimused näitavad, et metsikute kohvisortide säilitamiseks ei rakendata piisavalt meetmeid. Põhjus on selles, et enamasti kasvatatakse kohvi metsas ja just nendes piirkondades annavad kliimamuutused eriti rängalt tunda.

Briti Kew Kuningliku botaanikaaia teadlased uurisid ja hindasid 124 kohvisordi seisundit, mis kasvavad metsikult Aafrikas ja Aasias. 

Uurimuse üks juhtivautoritest Dr Aaron Davis ütleb: «Nii et võiks ju öelda, et mis siis. See on ainult jook! Aga see on päris tähtis jook. Eriti tähtis on see tootjamaadele. On palju maid, mille sissetulekud sõltuvad enamjaolt kohvitoodangu ekspordist. Hinnangute kohaselt toodab maailmas umbes 100 miljonit inimest kohvi.» Etioopiale võib see eriti halvasti mõjuda. See on araabika kohvipuu looduslik sünnikoht ja ta on Aafrika suurim kohvieksportija. Umbes 15 miljonit etiooplast on seotud kohvitootmisega. 

Kardetakse, et kliimamuutus võib vähendada nende istanduste arvu, kus araabika kasvab, 85 protsendi võrra aastaks 2080. See oleks suur pauk nii kohvijoojatele kui tootjatele üle kogu maailma, vahendab Reuters. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles