15 toitu, mis säilivad arvatust oluliselt kauem ja aitavad sul seeläbi raha kokku hoida

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Viktor Cap

Asjatundjate sõnul on mõned toidud kõlblikud  ka pärast pakendil märgitud säilivusaja lõppu. Väike muudatus keskkonnas või säilituskarbis võib pikendada väga paljude toitude eluiga. 

Paljud toiduained peavad kauem vastu, kui võiks ise arvata ja kui on pakendil kirjas. See aitab omakorda kenasti raha kokku hoida, kirjutab INSIDER, mida nõustas dr Robert Glatter, erakorralise meditsiini abiprofessor Lenox Hilli haiglast, USAst.

1. Kuiv pasta — kuniks su pasta on avamata pakendis, võib ta säilida toatemperatuuril  tervelt kümme aastat. 

2. Vahtrasiirupi varjund võib küll ajaga heledamaks muutuda, ent sisu säilib kuni neli aastat. 

3. Teatud pähklisordid püsivad värskena neli kuni seitse kuud. Kuna pähklites sisalduvad õlid toimivad looduslike säilitusainetena, siis võivad doktor Glatteri sõnul kesta mandlid, kašupähklid, kreeka pähklid, makadaamiapähklid, maapähklid, pekaanid ja sarapuupähklid kuni seitse kuud toatemperatuuril sahvris.  Kui panna nad korralikult suletuna külmkappi, siis võib säilivusaeg olla isegi kuni aasta. 

4. Universaalne jahu säilib terve aasta, kui suled kasutuskordade vahel pakendi korralikult, ütles Glatter. 

5. Kuivatatud puuvili püsib heas seisus kuni viis aastat, kuna sellest on igasugune niiskus eemaldatud. Baktereid aga tõmbab ligi just niiske keskkond. Seetõttu on ebatõenäoline, et pisikud kuivatatud viljadeni leviksid. Tänu sellele kavalale detailile ongi Glatteri sõnul pakendatud, kuivatatud puuviljad turvalised kuni viis aastat. 

6. Kartulid võivad olla heas seisus kolm-neli kuud, kuid sa tead isegi, millal on õige aeg nad välja visata. Loomulikult tuleks neid hoida jahedas ja pimedas ruumis. Kui aga väiksed kartuliidud endast juba märku annavad, on nende parim enne möödas. 

7. Konservkalal ei ole põhimõtteliselt parim enne aega, niikaua kuni nad püsivad kinnises pakendis. Teoreetiliselt kestavad nagu doktori sõnul «igavesti.»

8. Korralikes tingimustes võib mesi säilida sajandeid. Siiski on siin oma konks. Looduse oma looduslik magusaine on väga vastuvõtlik kõikvõimalikele füüsikalistele ja keemilistele muutustele, ja kui seda ei säilitata õigesti, siis võib ta kaotada nii oma maitse, värvuse kui aroomi ja/või kristalliseeruda. Kuid isegi siis ei saa veel öelda, nagu oleks mesi söömiskõlbmatu. Kristalliseeruminegi on looduslik protsess, mil glükoos mees sadestub. Sa võid seda endiselt süüa, ent kui sulle ei meeldi kristalliseerunud mesi, siis pane meepurk sooja vette ja lahusta mett segades kristallid. 

Foto: Denis Karpenkov / PantherMedia / Denis Karpenkov

9. Sa võid süüa muna ka veel nädalaid pärast säilimisaja lõppu. Toitumiskonsultant Monica Auslander Moreno ütles, et eeldusel, et munades pole pragusid, võivad nad heas seisus külmkapis olla veel kuni kolm nädalat.

10. Parmesanikamakas püsib külmkapis terve aasta, kuna selles juustus on vähe niiskust. Pakenda hoolikalt.

11. Pane õunad külmkappi, sest see pikendab nende kõlblikkust kuni kaks kuud. 

12. Külmutatud juurviljad püsivad heas seisus sügavkülmas tervelt 18 kuud, kuna need pakendatakse ja külmutatakse nende värskuse tipul. Nad on tõenäoliselt ka toitainerikkamad. 

13. Kuivatatud kaunviljad võiksid alati sahvririiulil varuks olla, kuna nii oad, läätsed kui teised kaunviljad säilivad heades tingimustes lõpmatult kaua. 

14. Tavaliselt lähevad sibulad köögis küllaltki kiiresti käest ära, kuid õigetes tingimustes on teised lood ja nad võivad püsida heas vormis veel mitu kuud — jahedas kuivas sahvris terve kuu, külmkapis koguni kaks kuud. Headel juhtudel võib see aeg pikeneda kuue kuni seitsme kuuni.  

15. Vinnutatud liha — singid, vorstid ja salaamid on pikema elueaga seetõttu, et soolavann eemaldab neist niiskuse ja kaitseb halvaksmineku eest. Seepärast võivad kuivvorstid pidada oma naturaalses ümbrises külmikus vastu kuid, suisa aastaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles