3 igapäevast harjumust, millega sisemiselt puhtaks saada ja särada

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: P LE FLOCH/SIPA / P LE FLOCH/SIPA

Karlie Kloss, Oprah Winfrey ja Gwyneth Paltrow on detox'i nimel  valmis vanduma. Järjepidevalt seda harjutades on mürkidest vabanemine kukepea.

Meid ei kurna üksnes liigne toit, alkohol ega nikotiin, vaid ka erinevad kemikaalid, mis jõuavad meieni õhu, vee ja toidu kaudu. Üleliigsed mürgid kurnavad nii maksa, neerusid kui nahka, mille tagajärjed on selgesti nähtavad — lootusetult jõetu olek, lõputu väsimus ja vastuvõtlikkus üleüldises plaanis, lisaks kaalutõus, seede- ja uneprobleemid, ebapuhas nahk, tumedad varjud silmade ümber ja tuhmid juuksed. 

Detox- ehk mürkidest vabanemise kuuriga peaks siiski kolme kuni kümne päevaga mürkainetest vaba olema, kirjutab Gala. 

1. Joo palju 

Muidugimõista mitte alkoholi! Ka kofeiinist tuleks mürgitustamise ajal loobuda. Seevastu tuleks aga päeva jooksul juua kaks liitrit gaseerimata vett  ja suhkruta teed, mis aitavad mürke kehast välja uhtuda. Hommikul pärast ärkamist paneb klaas kuuma sidrunivett ainevahetuse käima. Veele võid lisada ka värsket ingverit, kuna sellel on antioksüdatiivne toime ning ta aitab tõhusalt põletike vastu. Sama lugu on ka rohelise teega, mis kiirendab rasvapõletust ja alandab vererõhku. 

Foto: Pexels

2. Õige toitumine

Kui sa juba veega mürkained välja uhad, siis pole ju mõtet neid toiduga tagasi tuua. Seepärast loobutakse mürgitustamise ajal kõigest, mis sisaldab värv- või säilitusaineid. Liha, suhkur, piima- ja nisujahutooted tuleb toidukavast muidugi maha tõmmata ja selle asemel tarbida mahepuu- ja juurvilja. 

Happe-aluse-tasakaalu reguleerimisel tulevad kasuks ka sellised aluselised juurviljasordid nagu spinat, suvikõrvits, porgandid, brokoli ja seller. Abiks on ka pähklid, kinoa ehk Tšiili hanemalts, kaunviljad ja teraviljasortidest pruun riis. Tõsiusklik mürgitustaja tarbib muidugi ainult värskeltpressitud mahla ja köögiviljasuppi — see idee on üle võetud paastujatelt ja nõuab väheke distsipliini. 

Puhta toidu retsepte tutvustab ka Gwyneth Paltrow oma verivärskes raamatus The Clean Plate (tlk Puhas taldrik — toim).

Foto: Magda Ehlers / Pexels

3. Piisavalt liikumist ja sobiv iluprogramm

Liikumine värskes õhus on muidugi kõige tähtsam, sest hapnik ja liikumine panevad ainevahetuse tööle. Mürgid transporditakse kiiremini verest välja ja ka seedetöö paraneb.

Jooga ja pilates aitavad pingeid vähendada ning keha ja vaimu harmooniasse viia. 

Mürkidest lahtisaamisele mõjuvad väga hästi meresooolavannid ja saunaskäigud.  

.
. Foto: Ian West / PA Wire/PA Images
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles