Lõhe erilises maitserüüs: apelsin, mesi ja pits viina

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veriapelsiniviiludega kaetud ahjulõhe.
Veriapelsiniviiludega kaetud ahjulõhe. Foto: Tiina Rantanen

Lõhet ja ka forelli süüakse Eestis nii palju, et vähemalt esimest kutsuvad naljahambad juba rahvuskalaks nagu räimegi. Apelsiniratastega kaetud ahjulõhe ning mee ja viinaga marineeritud forell passivad talveajal tüünele kodusele soola-sidruni-tillimaitselisele klassikale värvikat vaheldust.

Ühe kogenud kalaküpsetaja õpetus panna punast ahjukala paari punase viljalihaga veriapelsini või -greibiga viis pärast originaalretsepti otsinguid lõpuks retsepti autori, Soome toidu- ja veiniajakirjaniku Tiina Rantanenini. Üle 30 aasta põhjanaabrite naisteajakirjades töötanud, seitse kokaraamatut kirjutanud ja praegu ka toidublogi pidav naine tunnistab Arterile, et on suur lõhesõber ja jagab oma veriapelsinilõhe valmistamise õpetust meeleldi Eesti lugejatega.

Lõhe on tema lemmikkala, sest seda müüakse poes tihti sooduspakkumisega ja ühest tervest kalast saab tavaliselt vähemalt kolm rooga. Näiteks ühest fileetükist valmistab ta ahju-, teisest õrnsoolalõhet ja ülejäänust keedab supi jaoks kalapuljongi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles