Neid toiduaineid ei peaks omavahel kokku panema (1)

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Chris Urso / ZUMAPRESS.com

Hommikul värske röstisai moosiga ja õhtul mõnus burger külma õllega? Võib ehk isuäratavalt kõlada, kuid väidetavalt on need kombinatsioonid kehale kahjulikud. Kuidas neid asendada?

On toiduaineid, mida me ei kipu omavahel paari panema puhtalt maitseomaduste pärast, kuid on ka selliseid kooslusi, mis meile meeldivad, ent mõjuvad kehvasti meie tervisele. Millised need on ja kuidas me saaksime neid asendada, selgitab Freundin. 

1. Salat ja rasvavaba salatikaste

Selles paaris võib ehk vähe kaloreid olla, kuid see segu takistab ka vitamiinide omastamist. Paljud taimsed toiduained, näiteks porgandid, vajavad nimelt rasva, et keha saaks kätte oma vitamiinid ja lahustaks need. Seevastu sellised superviljad nagu goji-marjad, granaatõunaseemned, tšiia- ja linaseemned, viinamarjad, võililled ja avokaadod näiteks annavad salatile selle õige jõu.

2. Valge sai ja moos

Kui mõnus krõbe röstisai lemmikmarmelaadiga on ka sinu hommikusöögi verstapost, siis kahjuks tuleb tõdeda, et mõlemas, nii saias kui marmelaadis, sisalduvad lihtsüsivesikud tõstavad veresuhkrutaset liiga kiiresti ja langetavad sama kiiresti. Selle tagajärjel tekivad suur hundiisu ja väsimus. Valge saia alternatiivina proovi täisteraleiba, mis hoiab kõhtu kauem täis.  

3. Burger ja õlu

Tundub küll väga ideaalne ühendus, aga päris nii see pole. Kõigepealt lagundab keha alkoholi, viimasena rasva, mis jõuab otsemat teed pidi rasvavarudeni ja puusadele. Aeglase seedimise tõttu tekib ka ebamugav täiskõhutunne.  Proovi õlle asemel vett. 

4. Läätsed ja punane vein 

Kui sulle meeldib sojaoa- või läätseroogi klaasikese punase veiniga nautida, siis tea, et sedamoodi takistatakse raua omastamist, sest punases veinis sisalduvad taimsed mõruained pidurdavad taimse raua omastamist kehas. Asja parandamiseks proovi hoopis rauasisaldusega toiduainete kombinatsiooni C-vitamiinirikaste toodetega, näiteks sidrunimahlaga.

5. Alkohol ja kofeiin

Paljud usuvad, et kohv või kofeiinisisaldusega jook aitab pärast alkoholiuima kenasti kaineks saada. Nii see pole. Kofeiin nõrgestab küll alkoholi uimastavaid omadusi, ent ajutöö saab veelgi rohkem kannatada. Temple'i ülikooli uuringu järgi Philadelphias olevat lihtsalt tunne, nagu oldaks vähem purjus, kui tegelikult ollakse. Soovitatakse hoopis teed või vett juua.  

6. Must tee ja piim

Inglaste lemmik ei ole kehale sugugi meelepärane. Nimelt hävitab musta tee põletikuvastase toime just piim. Piimaproteiinid seovad endaga tees sisalduvaid antioksüdante ja takistavad nende omastamist kehas. Teesse võiks panna hoopis sortsu sidrunimahla, et keha antioksüdante paremini omastaks. 

7. Tomatid ja kurgid

Armastatud paar salatites, kuid siiski tuleks ühe või teise kasuks otsustada, kuna nende kahe kombinatsioon võib segada kehareaktsioone, mis tähendab omakorda, et kumbagi köögivilja ei seedita õigesti. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles