Viis toitu, millest talvisel ajal D-vitamiini ammutada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuunikalaburger.
Tuunikalaburger. Foto: Ivanna Grigorova / PantherMedia / Scanpix

Kui väljas on külm, on igati normaalne toas püsida ja süüa sooje suppe või hautisi. Praegu on aga väga oluline arvestada vähema päikesevalgusega, mille tõttu tuleb söögi abil D-vitamiini varusid täiendada.

D-vitamiin toetab luude tervist, reguleerib immuunsust, vähendab põletike ohtu ja toetab neuromuskulaarset funktsiooni. Kuigi D-vitamiini saab toidulisandina juurde võtta, ei ole tablettides mikrotoitaineid ja kiudaineid, mida saab päris toidust ja mida keha samuti hädasti vajab. Hello Healthy soovitab talvel süüa neid toitusid, millest D-vitamiini kergemini kätte saab.

Lõhe. Roosakas lõhekala on üks tublimaid D-vitamiini allikaid. Lisaks on selles südamele kasulikke oomega-3-rasvhappeid, valku, B-vitamiine, fosforit ja seleeni, mis kõik toetavad nii aju tervist kui immuunsust.

Tuunikala soolvees. Soodne tuunikala on samuti hea D-vitamiini pakkuja. Nagu lõhegi, on ka tuunikala valgurikas ning selles on põletikke vähendavad oomega-3-rasvhappeid, B-vitamiine, fosforit ja seleeni.

Maitake-seen. Haruldane Jaapani «tantsuseen» maitake on väga erilise välimusega ja ja kuna seda igast poest ei leia, on see pigem delikatess. Väidetavalt löödi selle seene leidmisel vanasti rõõmutantsu, sest see on ülikasulik, aga esineb looduses harva. Maitake-seenel on vähkennetav ja immuunsüsteemi toetav toime ning see on suurepärane D-vitamiini allikas.

D-vitamiiniga rikastatud piim. Talvel tuleb piimajoomine igati kasuks. Kosuta end kuuma kakaoga või tee piimaga putru. Kuna D-vitamiin on rasvlahustuv, sobib see rammusa piima sisse väga hästi.

Munad. Kanamuna on vähetuntud D-vitamiini allikas. Kahest munast saab umbes 11 protsenti päevasest soovitatud D-vitamiini kogusest. Lisaks on aga muna väga kasulik suure valgusisalduse, B-vitamiinide, fosfori ja seleeni tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles