5 valuvaigistajat loodusest

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: imago stock&people / imago/imagebroker

Siin on viis looduslikku alternatiivi sünteetilistele valuvaigistajatele, mida tasub valu korral meeles pidada ja toidusedelisse kaasata.

Vajadus looduslike, tõenduspõhiste valuvaigistite järele on hoogsalt kasvanud, kuna üha enam teadvustatakse regulaarselt manustavate sünteetiliste valuvaigistite, näiteks ibuprofeeni, negatiivseid kõrvaltoimeid, kirjutab GreenMedInfo. Samas lisatakse, et inimesed mõtlevad tavaliselt, nagu oleksid vabamüügil olevad ravimid retseptiravimitest turvalisemad, ent see pole tõsi, eriti selliste rohtude puhul nagu ibuprofeen, mida tarbitakse igal aastal Ameerikas miljonitekaupa, ja mis on vastutav tuhandete südameveresoonkonna haiguste eest igal aastal.  

Loomulikult otsitakse turvalisemaid alternatiive, mis võib tähendada ka omamoodi ajas tagasiminekut ja pöördumist taimemeditsiini poole, mis nagu uuringud on näidanud, ei jää sünteetilisele valuvaigistitele sugugi alla.

Foto: Caro / Sven Hoffmann / Caro / Sven Hoffmann

1. Arnika 

Väljaandes Rheumatol Int avaldatud 2007 uuring näitas, et nahale kantud arnikaekstrakt toimis randme osteoartriidist tingitud sümptomite leevendamisel sama tõhusalt kui ibuprofeen, kuid muidugi oli vähem kõrvaltoimeid. 

2. Ingver

2009 uuringust, mis avaldati J Altern Complement Med.'is, selgus, et ingveri tõhusus oli võrdväärne ibuprofeeniga, et leevendada ebaregulaarsete menstruaaltsüklitega (düsmenorröa) seotud valusümptomeid.  

3. Kurkum 

Väljaandes Clin Interv Aging avaldatud 2014 uuring tõendas, et kurkumiekstrakt aitas põlve osteoartriidi sümptomeid leevendada sama tõhusalt kui ibuprofeen.   

4. Tüümian

Iraanis 2004 läbiviidud uuringuga kinnitati, et ka tüümianiekstrakt aitas kergendada ebaregulaarsete menstruatsioonitsüklitega seotud vaevusi ja valusümptomeid sama hästi kui ibuprfeen. 

5. Oomega-3-rasvhapped 

2006 uuringust, mis avaldati ajakirjas Surg. Neurol., tuli välja, et oomega-3-rasvhappe toidulisandid kalaõliga aitasid neurokirurgia patsientidel vähendada oma tavapärast ravimivajadust ja leevendada kaela- ning seljavalusid.

Foto: JOHANNA HANNO / Bildhuset Scanpix

6. Kaneel

Väljaandes Journal of Clinical and Diagnostic Research avaldatud 2015. aasta Iraani teadlaste uurimus leidis, et kaneel aitas sama efektiivselt kui ibuprofeen ebaregulaarsete menstruatsioonitsüklitega seotud valude korral. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles