Eesti maitsvaim konkurss tähistab 25. juubelit

Maitsemeel.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Toiduliit kuulutas avatuks tänavuse Eesti parima toiduaine konkursi, mille raames tunnustatakse eelmisel aastal turule tulnud parimaid toiduaineid ja jooke.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on tänavune konkurss eriline, sest tegu on 25. juubeliaastaga. «Oleme parimaid toiduaineid välja valinud juba veerand sajandit ning toodete hindamine muutub üha keerulisemaks, sest Eesti toidu kvaliteet on tõepoolest maailmatasemel,» kommenteeris Sirje Potisepp.

Potisepa sõnul esitatakse toidukonkursile igal aastal üha rohkem tooteid, millel on tervise seisukohalt parimas tasakaalus toitainesisaldus või mida rikastatud mõne vitamiini, mineraaline, kiudainete või muuga, mistõttu on sellel kas tervist toetav või mõne haiguse riski vähendav toime. «Selleks et tarbija leiaks poelettidelt üles kõrge lisandväärtusega tooted, mille mõju tervisele on laborianalüüsidega tõestatud ning mille ka professionaalidest koosnev hindamiskomisjon on omataoliste seast parimaks tunnistanud, lõime sel aastal uue kategooria — parim lisandväärtusega toode. Hindamiskomisjon tunnustab üht suurettevõtte lisandväärtusega toodet ning eraldi märk antakse ka parimale väikeettevõtte lisandväärtusega tootele,» selgitas Potisepp.

Samuti selguvad konkursil parim mittealkohoolne ja alkohoolne jook, erinevate toidukategooriate parimad tooted ning parimad tooted Põhja-Eesti, Lõuna-Eesti, Lääne-Eesti ja Virumaa väikeettevõtetelt.

«Konkursil osalevate väikeettevõtete toodete hulk ja tase on aasta-aastalt aina kasvanud ning eelmisel aastal otsustas hindamiskomisjon esmakordselt anda väiketoodetele eraldi parima toiduaine ja parima joogi tiitlid,» rääkis Potisepp.

Konkursile on kõigil toidutööstustel võimalik oma uudistooteid esitada kuni 28. veebruarini. Iga kategooria parimad valitakse välja 21. ja 22. märtsil toimuval hõbemärkide hindamisel, piirkondlikke väikeettevõtteid hinnatakse 27. ja 29. märtsil. 

Üldkonkursi hindamiskomisjon koosneb teadusasutuste, kaubanduse ja teistest toiduainevaldkondadega seotud ettevõtete esindajatest ning selle tegevust juhib Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.  Lisaks valivad konkursil oma lemmiktooted ka kokkade, kaupmeeste, toitumisteadlaste ja meediaesindajate žürii ning rahvahääletuse põhjal antakse välja Rahva Lemmiku tiitel. Konkursivõitjad ning Eesti Parim Toiduaine 2019 tiitli pälvinud toode kuulutatakse välja 24. aprillil.

Möödunud aastal osales Eesti Parima Toiduaine konkursil ühtekokku 168 toodet 66 erinevalt toidutööstuselt üle Eesti. Eesti Parim Toiduaine 2018 tiitliga pärjati M. W. Wooli külmsuitsu klaarsägalõigud õlis.

M.V. Wool Külmsuitsu klaarsäga viilud õlis. 
M.V. Wool Külmsuitsu klaarsäga viilud õlis. Foto: Mihkel Maripuu / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Tutvu Eesti Parima Toiduaine konkursi tingimustega siin: http://toiduliit.ee/tegevused/parim

Jälgi konkursiuudiseid siit: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles