3 jooki, mis aitavad uinuda

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JESHOOTS.com / Pexels

Kas keerad end öösiti voodis vasakult paremale ja paremalt vasakule ega saa kuidagi und? Vii end unelainele meeldivate õhtujookide saatel. 

Banaani-mandli smuuti

Smuuti tegemiseks tuleb kokku segada üks sügavkülmutatud banaan, 1 spl mandlivõiet, pool teelusikatäit jahvatatud vanilli, 1 spl kaerahelbeid ning 125 ml piima.

Piimas on kaks toimeainet, mis soodustavad und. Esimene neist on kaltsium, mis laseb lihaskonnal kergemini unefaasile häälestuda, ja teine on aminohape trüptofaan, mis aktiveerib hormoonide serotoniini ja melatoniini vallandumist. Serotoniini teatakse ka kui õnnehormooni ja melatoniin soodustab und. 

Ka banaanis on palju trüptofaani, samuti magneesiumit, mis lõõgastab lihaseid ja aitab happe-aluse-tasakaalu öösel paika panna.

Mandlites on palju valku, mis toetavad keha lõõgastumist, ja vanilli trumbiks on tema joovastav-rahustav lõhn.   

Lavendlismuuti

Püreesta 200 g marjasegu (sügavkülmutatud), pool teelusikatäit lavendliõisi, 1 medjooli dattel, 2 spl kašupähkli-võiet, 2 spl jogurtit ja 200 ml vett. 

Lavendliõied sisaldavad eeterlikke õlisid, mis toimivad rahustavalt. Datlites on lisaks rahustavale trüptofaanile veel muljet avaldavas koguses magneesiumit ja kaltsiumit.

Hea une tee

Teesegu valmistamiseks pane kokku 50 g palderjanijuurt, 25 g kuivatatatud humalaid, 25 g melissilehti, 10 g liht-naistepuna ja 25 g raudohtu. 

Tee tegemiseks kalla 3 tl teesegule 250 ml kuuma vett ja lase 10 minutit tõmmata. Maitsesta meega. 

Mõned hindavad küll ka alkoholi kui väikest abimeest uinumisel, kuna see teeb esialgu uimaseks ja lõõgastab, ent teisalt muutub uni öö teises pooles eelkõige just seetõttu rahutuks, kirjutab Freundin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles