Veinimess tegi maakerale tiiru

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Veinimessil käis tänavu üle kahe tuhande veinihuvilise," ütleb kaheksandat korda peetud veinimessi üks korraldajaist, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristjan Markii.
"Veinimessil käis tänavu üle kahe tuhande veinihuvilise," ütleb kaheksandat korda peetud veinimessi üks korraldajaist, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristjan Markii. Foto: Henry Śevtśenko

Läinud nädal tõi Tallinna Kultuurikatlasse veinimessile kokku tuhatkond veinimaja üle ilma. Arter tegi ühe korraldaja, sommeljee ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni presidendi Kristjan Markiiga messil maitsmistiiru ning uuris välja, millised tuuled veinimaailmas puhuvad.

Igaühele ukselt isiklik veiniklaas spetsiaalse kotikesega kaela ja nii ta läheb: üle kuuekümne leti, kus huvipäraseid veine maitsta. Sommeljeele on see midagi töölaagrisarnast, veinisõbrale nagu hariv meelelahutus. Messiboksides on vanade Euroopa veinimaade klassikat, aga ka siitsamast Eestist pärit üllatusmaitseid ja Hiinast toodud veinieksootikat. Aga mitte ainult. Tutvustatakse ka Häädemeeste vett, siidrit ja kangemat napsi. Kohal on Alutaguse meierei – teadaolevalt ainus Eestis, mis teeb (hallitus)juustu pastöriseerimata piimast.

Üksluisuse üle ei saa kurta ja see on rahva maitsemeele arendamiseks pigem hea. «Tänavuse maaletoojate väljapaneku ja ekstra kohale sõitnud veinimeistrite loominguga võib maakerale tiiru peale teha. Veine tuli kokku igast maailma nurgast, igale maitsele ja igast trendist – sellest saaks terve raamatu kirjutada. Minulgi oli uudistamist tublisti,» tähendab viiel korral Eesti ja korra Baltimaade parima sommeljee auhinna võistlustelt koju viinud Kristjan Markii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles