Psühholoog Eva-Maria Kangro: stressist hoidumise 3 nippi

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Stress on loodud selleks, et inimesele anda signaal - tegutse. Küll aga pole Kangro sõnul keha loodud stressiseisundis pikalt olema. Mida pikem on stressi periood, seda rohkem kannatab nii keha, vaim kui tervis.

Keha on tempel

Keha eest hoolitsemine koosneb neljast osast: uni, toitumine, liikumine ja hoolitsemine. Une ajal teeb keha suurt tööd. Uuenevad rakud, aju analüüsib päeva jooksul juhtunut. Liikumine ja tervislik toitumine käivad käsikäes ning on olulised selleks, et tugevdada keha vastupanuvõimet stressile. Omal kohal on ka erinevad rituaalid ja hoolitsused, teisisõnu enese poputamine. Siinkohal on Kangro sõnul oluline regulaarsus.

Kinnita positiivset

See kehtib nii enda kui teiste kohta. Kui oled enda puhul millegagi rahul, teadvusta seda ja ütle see välja. See ei tähenda suurt kiidulaulu, aga rahulolu teadvustamist. Sama kehtib ka teiste inimeste kohta. Kui palju on neid mõtteid, mida teiste inimeste kohta omaette mõtleme? Suur osa nendest on positiivne. Psühholoog julgustab tegema komplimente ning kinnitab, et mõne aja pärast märkad, et ka teised on julgemad sinule komplimente tegema.

Tööta, mängi, maga

Ööpäevas on 24 tundi. Jaga see võrdseteks osadeks. 8 tundi tööta, 8 tundi mängi, 8 tundi maga. Magamine ja töötamine ei tohiks kelleski suuri küsimusi tekitada. Küll aga mängimise osa. Mängimise alla kuulub Kangro sõnul kõik, mis pole seotud tööga. See võib olla söögi tegemine, sõpradega aja veetmine, trenn, kino või hoopis enda poputamine. Kui jälgid seda balanssi, hoiad ka stressi tõenäolisemalt kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles