Presskannust espressomasinani: kui palju maksaksid sina hea kohvi eest? (3)

, Hansaposti kodutehnika tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Cseh Ioan / PantherMedia / Cseh Ioan

Enamik armastab kohvi teha harjumusest ühtemoodi või ostab valmiskohvi. Hansaposti kodutehnika tootejuht Rille Volf võrdleb erinevate valmistamisviiside plusse ja miinuseid.

Kohvi hind sõltub eelkõige ubadest, valmistusviisist ja tarbimise sagedusest. Kui arvestada keskmise oa hinnaga, peaks üldjuhul kujunema kohvi omahinnaks 10–20 senti, erandiks on kohvikapslid ja -padjad, mille hind on enamasti 25 ja 35 sendi vahel.

Presskann

Presskannu hinnad jäävad üldjuhul vahemikku 5–50 eurot, seejuures on kallimad valmistatud metallist ja võivad kujuneda kokkuvõttes soodsamaks, kuna klaas on kerge purunema.

Kohvi tuleb kas jahvatada või soetada jämeda jahvatusega kohvipuru, keeta vesi, lasta jahtuda 90–95 kraadini ja kallata alles siis kohvipurule. Keev vesi tapaks maitse. Kohv peaks tõmbama 4–5 minutit ja tuleb seejärel kohe presskannust välja kallata, et maitse ei muutuks kibedaks ega kofeiinitase ebamõistlikult kõrgeks. Kuna joogi kofeiinisisaldus sõltub kohvi ja vee kokkupuuteajast, ei ole presskannumeetod soovitatav neile, kes peaks kofeiiniga piiri pidama.

Kanges espressotassis on vähem kofeiini kui presskannukohvis.

Plussid:

  • soodne hind: presskann maksab 5-50 eurot ja võib toimida aastaid 
  • ei sea piiranguid valitud kohvi osas
  • ei nõua hooldust ega tekita täiendavaid kulusid

Miinused:

  • aeganõudev valmistusviis (10–15 minutit)
  • nõuab veetemperatuuri ja kohvitõmbamise aja jälgimist
  • valmistab kõrgeima kofeiinitasemega kohvi
  • klaaskann võib lihtsalt puruneda

Filterkohvimasin

Kohv pannakse filtrisse, külm vesi vastavasse anumasse ja kuigi valmimisaeg on presskannuga enam-vähem sama, pole tarvis jälgida veetemperatuuri ega tõmbamisaega. Võrreldes presskannukohviga on filtrikohvis vähem kofeiini, mistõttu sobib see valmistusviis paremini neile, kel vererõhk normist kõrgem.

Plussid:

  • soodne valmistusviis. Filtrimasin, mille eluiga on vähemalt 5 aastat, maksab vahemikus 20-100 eurot. Sagedase kohvijooja jaoks peaks jääma tassi hind 10–20 sendi vahele
  • lihtne ja vähe sekkumist vajav valmistamisviis
  • võimaldab valida erinevate kohvisortide vahel
  • sisaldab vähem kofeiini kui presskannukohv
  • nõuab tagasihoidlikku ja soodsat hooldust

Miinused:

  • kohvi valmistamine on aeganõudev (15 minutit)
  • kogus on piiratud kannu suurusega
  • masin nõuab sagedast katlakivihooldust
  • kui kohv jääb kannu seisma, langeb kvaliteet kiiresti

Vaakumiga kohvivalmistaja

Hetke üks popimaid kohvinautlemise viise on vaakumiga kohvivalmistaja gaasipõletiga, mille tervikkomplekt maksab 150 euro ringis. Kohv valmib klaasist anumas gaasipõletil, aga saadaval on ka elektrilisi vaakumkanne. Valmistamisel tõuseb vesi läbi klaastoru kannust üles kohvipuruga kolbi ja keeb 4 minutit, valmis kohv vajub alla kannu.

Plussid:

  • maitsete paljusus, kõrge kvaliteet
  • kohvi valmistamiseks pole vaja elektrit, kohvi saab teha ka looduses
  • keskkonnasõbralik

Miinused:

  • valmistamine on aeganõudev (üle 15 minuti)
  • kogus on piiratud kannu suurusega

Kapsel- ja padjakohvimasin

Kapslimasina puhul peaks eelkõige mõtlema valmistatavatele kohvitasside arvule — kui päevas juuakse vaid tassi kohvi või pakutakse üksnes külalistele, on kapslimasin mõistlik valik. 

Plussid:

  • kohv valmib sõltuvalt masinast 1–3 minutiga
  • masinakasutamine ja -hooldus on lihtne ja mugav
  • saab valmistada täpselt nii palju kohvi, kui tarvis
  • kohvikvaliteet on stabiilne

Miinused:

  • lisaks masinahinnale (50–200 eurot) tuleb arvestada, et kapslid ja padjad on ubadest kallimad — kohvitassi hinnaks kujuneb 30–50 senti
  • reeglina saab iga tootja masinas kasutada vaid kindlaid kapsleid/patju, mis paneb tarbija sundseisu ja piirab maitsevabadust
  • vaid üksikutel masinatel on piimavahustusfunktsioon
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Espressomasin

Kuigi erinevas hinnaklassis, ei saa ühtegi espressomasinat päriselt soodsaks pidada. Hinda mõjutab eelkõige kohvi valmistamise kiirus, masina kasutusmugavus ja piimavahustamissüsteemi ehitus.

Plussid:

  • kohv valmib ühe nupuvajutusega ning sõltuvalt masinast 1–3 minutiga 
  • kuna kohvi saab valmistada meelepärastest ubadest, on kvaliteet ja maitse garanteeritud
  • suur jõudlus, valmib täpselt vajalik kohvitasside arv
  • kohvimasina eluiga võib regulaarse hoolduse puhul olla üle kümne aasta
  • enamasti on olemas piimavahustamisfunktsioon

Miinused:

  • kohvimasina hind on kõrge (200–2000 eurot)
  • kohvimasin nõuab regulaarset hooldust (puhastust, katlakivieemaldust jne)
  • piimavahustamine on aeganõudev ja süsteem nõuab igapäevast puhastamist
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles