Ärkvelolekut soodustab valgurikas toit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoia end nutikalt ärkvel
Hoia end nutikalt ärkvel Foto: SCANPIX

Teadlased on avastanud, et valgud, mitte suhkrud, stimuleerivad neid rakke inimese kehas, mille ülesannete hulka kuulub organismi ärkvel hoidmine ja energiakulu suurendamine.

Hoopis aminohapped aktiveerivad oreksiini ehk hüpokretiini rakke, mis on virgutava toimega neuropeptiidsed hormoonid, vahendab teadus.err.ee.

Cambridge’i ülikooli teadlased võrdlesid erinevate toitainete mõju oreksiini rakkudele ning selgus, et näiteks munavalget moodustavas valgus leiduvad aminohapped stimuleerivad oreksiini neuroneid märgatavalt rohkem kui teised toitained.

See selgitab ka seni seletamatut nähtust, et valgurikas toit teeb inimesed rahutumaks ja erksamaks kui palju süsivesikuid sisaldav eine.

Sama uurimisgrupi varasem töö on näidanud, et glükoos blokeerib oreksiini rakke, mis seletab ilmekalt ka söögijärgset unisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles