Põnev uuring: meie geenid otsustavad, kui õnnelikud me abielus oleme (1)

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meryl Streep ja Don Gummer on abielus 1979. aastast.
Meryl Streep ja Don Gummer on abielus 1979. aastast. Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Yale'i Ülikooli teadlased uurisid, mis paneb inimesi oma abielust rahulolu tundma ja leidsid nii mõnegi üllatava tulemuse. 

Mis teeb ühe abielu õnnelikuks? Paljude paaride jaoks mängivad tähtsaimat rolli usaldus, külgetõmme, ühised huvid ja väärtused. Yale'i Ülikooli teadlaste meelest on aga ka meie geenivaramul oma sõna sekka öelda. 

Uuringujuht Joan Monin koos kolleegidega küsitles 178 abielus paari, kelle vanus jäi 37 ja 90  eluaasta vahele. Küsitluses olid muuhulgas teemadeks turvatunne ja rahulolu abielus ning lõpetuseks võeti osalistelt ka süljeproov. 

Silmatorkavad geenid

Tulemus oli selline, et kui vähemalt ühel partneritest tõestati oksütotsiini-retseptori geneetilise variatsiooni olemasolu, valdas seda abielupaari teistest osalejatest märkimisväärselt suurem rahulolu. Hormoon oksütotsiini nimetatakse ka «siduvaks» hormooniks, kuna see vallandub pärast orgasmi nii meestel kui naistel, et sidet ja empaatiat partnerite vahel veelgi tugevdada. 

«See uurimus näitab, et meie tundeid saab suhtes mõjutada enama kui ainult ühiste kogemustega. Abielus mõjutavad inimesi ka nii nende endi kui partnerite geneetilised eelsoodumused,» kirjutatakse Monini uurimuse kokkuvõttes. 

Allikas: Freundin

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles